На 20 февруари почитаме Георги Попхристов!

20 фев 2013

На 20 февруари 1962 в София умира българският революционер, организатор и войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Георги Попхристов.

Георги Попхристов е роден през 1876 година в село Кърстоар, днешна Македония. Гьоре Кръстофореца, както е по-известен, произлиза от свещеническо семейство. Учи в българската класическа гимназия в Битоля. След завършването си става български екзархийски учител. След по-малко от година заминава в Солун и до 1896 година учи педагогика в Солунската българска мъжка гимназия. По това време се присъединява и към ВМРО.

По заръка на Даме Груев Попхристов поема ръководството на ВМРО в Битоля заедно с Васил Пасков, Георги Пешков, Недялко Дамчев и Аце Дорев. Там работи като учител, за да не буди подозрение в турската власт. Арестуван е през февруари 1902 година и след това е осъден на смърт. Амнистиран е през февруари 1903 година и е избран за заместник на Даме Груев като член на главния щаб на въстанието. След приключването на Илинденско-Преображенското въстание, което се провежда с активното му участие, е арестуван във Волос. Успява да избяга в Атина и след това се прехвърля във Варна, България. 1903 година участва на заседания на дейците на ВМРО в София и започва работа по възстановяването на организацията.

Георги Попхристов участва в Балканската война като войвода на чета №18 на Македоно-одринското опълчение. Взима участие и в Първата световна война в първи полк на 11-та македонска дивизия. След края на войната участва в основаването на Илинденската организация и става неин пръв секретар. Георги Попхристов умира в София. Девет години по-рано издава книгата „Революционната борба в Битолски окръг".

1167 | 20 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате