114 години от рождението на българския художник Дечко Узунов!

22 фев 2013
Снимка: Автопортрет на Дечко Узунов

На 22 февруари 1899 г. в Казанлък е роден един от най-големите майстори на съвременната българска живопис - Дечко Узунов.

Българският художник се захваща с изобразително изкуство, още докато живее в родния си град Казанлък. Там Узунов е ученик на Димитър Чорбаджийски - Чудомир. Приет е в Националната художествена академия през 1919 г. в класа на проф. Петко Клисуров. По време на обучението си заминава на специализация в Мюнхен, където е силно повлиян от немските майстори. В немския град завързва приятелство и с други специализанти и бъдещи изтъкнати творци - Елисавета Багряна, Чавдар Мутафов, Николай Лилиев, Константин Щъркелов, Симеон Радев и др. 

След завръщането си в България Дечко Узунов завършва Художествената академия през 1924 г. От 1926 г. работи като художник в Министерство на просветата. Шест години по-късно започва да преподава в Художествената академия. Участва в общи изложби на дружеството „Родно изкуство“, а също така и шест самостоятелни  в София, и по една в Казанлък и Сливен. Прави самостоятелни изложби в редица европейски столици.

Дечко Узунов оставя голямо наследство от произведения, което е изключително разнообразно откъм теми и жанрове - живопис, графика, илюстрация. Работи и в жанровете: портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция. Негово дело са стенописите на църква „Свети Йоан Предтеча“ в Казанлък и тези в карловския Дом на културата. Узунов прави илюстрации към книгите на Ангел Каралийчев, Чичо Стоян, Йордан Стубел, Атанас Душков, Емилиян Станев и много други.


Важна роля в живота на Дечко Узунов има обществената му дейност. През 1925 г. става един от съоснователите на дружеството „Родно изкуство". Председател е на Съюза на българските художници от 1965 и 1969 г. В периода от1973 до 1979 г. става последователно вицепрезидент, президент и почетен президент на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО. Почетен член е на Мексиканската и Руската академия на изкуствата. На 26 април 1986 г. умира в София на 87-годишна възраст.

1830 | 22 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате