Месец на българката: Райна Княгиня

03 мар 2013

Райна Попгеоргиева Футекова - Дипчева, останала известна в историята като Райна Княгиня, е българската учителка, която ушива главното въстаническо знаме за Панагюрския революционен окръг и в го развява редом с Георги Бенковски в деня на обявяването на Априлското въстание.

Родена на 18 януари 1856 година в Панагюрище, Райна става главна учителка в девическото училище. Тя е едва двадесетгодишна, когато Георги Бенковски ѝ предлага да ушие знамето за Априлското въстание. Освен надписа „Свобода или смърт“, в долния край на знамето са пришити и буквите П и О за Панагюрски окръг. Лъвът на знамето е дело на Стоян Каралеев и е по образец на лъва, отпечатан на корицата на Устава на БРЦК, а буквите са изписани от Иванчо Зографа.

На 20 април (по стар стил) 1876 година Райна взима участие в Априлското въстание, като гордо развява ушитото от нея знаме. След жестокото потушаване на въстанието, Райна е заловена от турците и измъчвана повече от месец в Пловдивския затвор. След намеса на европейски дипломати, тя бива освободена и пратена в Москва, където учи медицина три години и става първата дипломирана акушерка в България. В Русия тя написва своята „Автобиография“, която бива преведена на български чак през 1934 година. Връщайки се в Панагюрище, Райна се омъжва за Васил Дипчев, с когото имат петима синове и една дъщеря, която Райна осиновява. През 1898 година съпругът ѝ е избран за народен представител и семейството се премества в София. Васил Дипчев умира скоро след преместването, вследствие на побой, като оставя Райна сама с шест деца. Работи в кварталите „Орландовци“ и „Машалевци“ и поддържа отношения с Венета Ботева, вдовицата на Христо Ботев. Райна умира на 29 юли 1917 година на 61-годишна възраст. И петимата ѝ сина са офицери от Българската армия.

Райна Княгиня ще остане завинаги в българската история като революционерка и национална героиня.

Честит трети март, българи!

1578 | 03 мар 2013

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2013 03 05 #1
    mimchence90   

    Наистина интересен факт, е че на 4месечна възраст взима участие в Априлското въстание... "Родена на 18 януари 1856 година в Панагюрище,...На 20 април (по стар стил) 1856 година Райна взима участие в Априлското въстание, ". Моля поправете си годината - срамота е такива грешки да се правят!!!

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате