Надка Караджова щеше да навърши 76 години днес

14 мар 2013

Днес Надка Караджова щеше да навърши 76 години. Българската народна певица, която изпълнява песни от Пазарджишкия край, е родена на 14 март 1937 г. в село Три водици, пловдивска област.

Надка е закърмена с народна музика. На 16-години става част от Държавния ансамбъл с диригент великия Филип Кутев. Там се задържа над 40 години. Участвала е след това в хоровете "Космически гласове" и "Големите гласове на България". През 1991 г. основава квартет „Славей“ заедно с дъщеря си Светла. В него участват и певиците Лиляна Галевска и Стоянка Лалова. „Славей“ има множество концерти в България и по света.

Надка Караджова има записани над 300 солови народни песни. Прави и многобройни записи в студио за фонда на БНР. Има издадени 27 албума и участва в много филми на Българската национална телевизия, част от които биографични за самата нея. Носителка е на отличията "заслужил" и "народен" артист. Удостоена е и с Орден "Кирил и Методий", орден "Народна Република България", орден "Стара планина", призовете "Братислава", "Златно перо" и приз „Нестинарка“ от Международния фолклорен фестивал в Бургас.

Умира на 3 януари 2011 година в София. През месец март 2011 година квартет "Славей" се преименува на квартет "Надка Караджова".

Една от най-успешните ѝ песни е "Заблеяло ми агънце". През 1978 г. тя печели наградата на радиоконкурса BBC2. Във Великобритания е издадена плоча, озаглавена "Блеещите балкански агънца". Диск издава и в Япония заедно с квартет "Славей" и сестри Бисерови. През 1994 година името ѝ е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.

 

2412 | 14 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате