На 16 март е роден българският режисьор Методи Андонов!

16 мар 2013

На 16 март 1932 г. е роден Методи Андонов - един от най-големите български театрални и филмови режисьори.

Българският творец е роден в пернишкото село Калище. През 1955 г. завършва театрална режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" при проф. Б. Дановски. По-късно става преподавател в същото учебно заведение.

Методи Андонов е работил като режисьор в Бургаския театър „Адриана Будевска“. Бил е и директор на същия драматичен театър . През 1959 започва работа като режисьор в Сатиричния театър, където оставя ярка творческа следа.

В Сатирата работи с Йордан Радичков и поставя първата му пиеса "Суматоха". Други запомнящи се произведения на режисьора са "Предложение. Сватба. Юбилей" на Чехов, "Чичовци", "Михаил Мишкоед", "Смъртта на Тарелкин", "Ревизор", "Мистерия Буф", "Старчето и стрелата" и много други.

През 1967 г. Методи Андонов получава званието "заслужил артист". Кинопроизведенията му са едни от най-обичаните български филми, правени някога. Режисьор е на филмите: "Бялата стая" (1968), "Няма нищо по-хубаво от лошото време" (1971), "Козият рог" (1972), "Голямата скука" (1973).

Първия игрален филм на Андонов "Бялата стая" печели голямата награда "Златна роза" на кинофестивала във Варна и първа награда на кинофестивала в Делхи. От 1971 г. до 1973 г. снима два филма по творби на Богомил Райнов - "Няма нищо по-хубаво от лошото време" и "Голямата скука". В актьорските състави се открояват имената на големите български филмови звезди Коста Цонев, Цветана Манева, Антон Горчев, Георги Георгиев-Гец, Наум Шопов, Георги Парцалев и други.


Може би най-големият му киноуспех е българският игрален филм „Козият рог“. Продукцията е снимана по сценарий на Николай Хайтов, а в главните роли влизат Катя Паскалева (Мария) и Антон Горчев (Караиван). Мария Нейкова е автор на музиката и популярната песен към филма „Двама“, изпълнявана от самата нея. Филмът е първият и единствен, на който е правен римейк в българското кино.

"Козият рог" е носител на многобройни български и международни кинонагради. През 1972 г. печели Първа награда и Награда на публиката на Фестивала на българския игрален филм, Варна. На фестивала "Карлови Вари" същата година грабва Специалната награда на журито. Актьорската игра на Катя Паскалева е отличена на фестивала в Панама, където печели награда за женска роля  и на този в Брюксел, където е наградена с „Фемина“ за най-добра актриса.

Методи Андонов умира на 42-годишна възраст на 12 април 1974 г..

1570 | 16 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате