На 18 март се простихме с Григор Вачков.

18 мар 2013

Григор Вачков е един от най-обичаните български актьори на всички времена, изиграл множество незабравими образи в българското кино. На днешната дата се навършват 33 години от смъртта му.

Вачков е роден на 26 май 1932 г. в плевенското село Трънчовица. Учи във лозаро-винарско училище в Плевен. В края на август 1951 г. се мести в София, за да преследва мечтата си да стане актьор.

Гришата, както го наричат колегите му и приятелите му, завършва ВИТИЗ през 1955 г. и става член на колектива на Държавния сатиричен театър от самото му основаване. Дебютът му в киното е през 1960 година.

Вачков добива популярност в цяла България с ролята на капитан Димитър Бомбов (Митко Бомбата) от телевизионния сериал „На всеки километър“ на Националната телевизия. Там се превъплъщава в образа на комунист-революционер. Дълго време не може да се отърве от този образ, с който всички негови почитатели го свързват.

Филмите с него, които са получили истинско международно признание и многобройни награди, са: "Последно лято"  на Христо Христов от 1974 г. и "Мъжки времена" на Едуард Захариев от 1977 г. по сценарий на Николай Хайтов. За ролята си на Иван Ефрейторов в "Последно лято" е носител на златен медал за мъжка роля на фестивала за авторски филми в Сан Ремо и на наградата на Варненския кинофестивал за "Мъжки времена".

Последният му проект е филмът „Мера според мера“, в който неговата роля остава недовършена. Григор Вачков умира твърде млад, едва на 47 години, на 18 март 1980 г. в София.

Дъщерята на Вачков – Мартина Вачкова – наследява таланта му и става актриса и водеща. Повече за нея може да прочетете в нашата статия от поредицата "Месец на българката".

3437 | 18 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате