170 години от рождението на Йорданка Филаретова.

19 мар 2013

На 19 март се навършват 170 години от рождението на българската революционерка и общественичка Йорданка Филаретова.

Йорданка Савова Филаретова e родена на 19 март 1843 г. в София и е дъщеря на видния софийски търговец Коце Иванов. Баща ѝ е доста състоятелен мъж и тя получава добро образование. Била е обучавана от Сава Филаретов и е около 16-годишна, когато се омъжва за него. Само няколко години след сключването на брака Филаретов умира и тя остава самотна майка с едно дете.

Преди освобождението е деец в революционната дейност. Филаретова често пише за български революционерски издания, а като участник в революционното движение е укривала Васил Левски и документи на комитета.

Йорданка Филаретова е една изключително напредничава за времето си жена. По нейна инициатива през 1869 г. е основано едно от първите женски дружества в страната „Майка“. С помощта на сдружението се открива женската гимназия в София, която в наши дни се казва Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“. Сградата се намира намира днес на бул. „Черни връх“ в София, а преди това училището се е помещавало в сграда на улица „Алабин“. Филаретова прави едно много голямо дарение за построяването на сградата.

Участва и като медицинска сестра в Сръбско-българската война. Тя е първата българска жена, наградена със знака на Българския червен кръст. По същото време в Русия умира синът ѝ, чието тяло се опитва да си върне, но безуспешно. Това я променя и тя прибягва към нови големи дарения.

След Освобождението през 1909 г. Йорданка Филаретова основава благотворителното дружество „Всех скорбящих радость“, което се грижи за приютяването на възрастни хора. Самата тя живее и умира там. Прави и много други лични и публични дарения.

Йорданка Филаретова е погребана в църквата „Покров Богородичен“ в София, която е построена с нейни дарения. Завещава всичките си имоти си на църквата „Св. Неделя“.

1706 | 19 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате