Почитаме войводата Панайот Хитов!

22 мар 2013

Българският революционер, хайдутин и войвода Панайот Иванов Хитов е една от най-забележителните фигури в българската история. На 22 март се навършват 95 години от неговата кончина.

Панайот Иванов Хитов роден е през 1830 година във възрожденския град Сливен. През 1858 г. става хайдутин в четата на Георги Трънкин. След смъртта на Трънкин за войвода е избран Хитов. Дружината му е една от най-активните в района на Югоизточна България. В четата на Хитов са били изтъкнати български революционери като Хаджи Димитър, Стоян Папазов, Дядо Желю.

В средата на 60-те години на 19 век Хитов започва да поддържа кореспонденция с Георги Раковски. Това и негови лични прозрения силно повлияват революционната му дейност. През 1864 година събира четници сред българите в Крагуевац, град в централна Сърбия. Там развиват дейност и войводите дядо Ильо Малашевски, Цеко Петков Дългошевски, Коста Димински, Иван Кулин, Жельо Чернев, Божил Бахов, Стаменко и др. Хитов е определен за главен български войвода в плана на Раковски, изложен в "Привременен закон за народните и горски чети от 1867-лето".

Раковски умира на 28 април 1867 г. и Хитов преминава на българска земя с чета от около 30 души при Тутракан. Знаменосец на четата му е българският национален герой Васил Левски. Четниците поемат към Стара планина и прекарват известно време в района на Котел и Сливен. Целта на Хитов не е да вдига въстание, а да проведе масирана агитация на местата, през които минава.

През лятото на 1867 г. се оттегля към Сърбия заедно с четата на Филип Тотю. Хитов се установява в западната ни съседка и настоява за общи действия на двете страни срещу турците.  Води кореспонденция с Васил Левски по въпроса. След смъртта на Апостола Хитов играе важна роля в  БРЦК, макар и да продължава да живее в Белград. През август 1875 г. председателства събранието на БРЦК, взело решение за обявяването на Старозагорското въстание.

По време на Сръбско-турската война от 1876 година Панайот Хитов е войвода на една от четите на българските доброволци. Назначен е за главен войвода на четите на Филип Тотю, Ильо войвода, Желю Христов и Христо Македонски. След Освобождението Хитов се установява в Русе, където и умира на 22 март 1918 г. на 88 години.

1849 | 22 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате