На 23 март умира Филип Тотю

23 мар 2013

Филип Тотю е български хайдутин и революционер, един от най-видните дейци на българското националноосвободително движение през 19 век. На 23 март се навършват 106 години от неговата смърт.

Рожденото име на Филип Тотю е Тодор Тодоров Станчев. Българският войвода е роден в село Вонеща вода в семейството на занаятчията Тодор Станчев. Филип Тотю е бил животновъд и търговец на едър рогат добитък и кози. След 1850 г. става хайдутин в четата  на Бойчо войвода, а след това и на Жельо войвода.

Заради четническата си дейност попада в търновския и сливенския затвор, откъдето през 1863 г. успява да избяга. Установява се в Румъния, където за кратко е градинар.

През 1867 г. Филип Тотю е определен от Раковски за второстепенен войвода. На 15 май 1867 г., начело на чета от около 40 души, той преминава р. Дунав при Свищов, за да проучи настроенията на българите в страната. Дружината се укрива от пратена по дирите ѝ потеря в гората край село Върбовка. Там обаче е разбита и под прикритието на нощта, с помощта на българи от околните селища, оцелелите четници, заедно с Филип Тотю, се присъединяват към четата на Панайот Хитов.

 

Филип Тотю се включва във Втора българска легия през 1868 г. Легията е под ръководството на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. През 1875 г. е определен от Българския революционен централен комитет за войвода на чета в Старозагорското въстание , но не успява да се прехвърли в България, поради неговото преждевременно избухване и потушаване.

Филип Тотю участва с доброволческа чета в Сръбско-турската война и в Руско-турската освободителна война. След Освобождението през 1878 г. е затворен в румънски затвор, където излежава нелепа присъда по скалъпено дело. Освободен е през 1884 г. и се установява в с.Острица, Русенско, а след това в гр. Две могили, където се занимава с градинарство. Умира в град Две могили на 23 март 1907 г. На погребението му неговият съратник Панайот Хитов произнася думите: "Тук почива страшилището на Турската империя".

1291 | 23 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате