Месец на българката: Баба Тонка Обретенова

28 мар 2013

Баба Тонка е българска революционерка и национална героиня, останала завинаги в историята на България и възпята от Захари Стоянов в неговите Записки по българските въстания.

Тонка Тихова Обретенова, останала в историята като баба Тонка, е родена в Русе през 1812 година. Дъщеря е на Тончо Поставчията и Минка Тончева от село Червен. Омъжва се за Тихо Обретенов, който по това време е известен абаджия и търговец в град Русе. Заедно имат четирима синове – Ангел, Петър, Никола и Георги, и дъщеря – Анастасия, която всички наричат Сия. Синовете на баба Тонка участват в различни чети из цяла България, но са или убити, или заловени и изпратени на заточение. Дъщерята се омъжва за революционера, писателя и публициста Захари Стоянов, който от своя страна възхвалява делата на баба Тонка. Същото прави и Иван Вазов, като неин прототип в героинята от „Немили-Недраги“ – баба Тонка.

Най-важният комитет във вътрешността на България – Русенският, е основан от сина на баба Тонка - Никола Обретенов, в собствения ѝ дом. Тя оказва огромна морална и финансова помощ на комитета, като в същото време подпомага организацията.

През 1934 година малко село в община Попово, област Търговище е прекръстено на нейно име. Математическата гимназия в Русе, както и залив на антарктическия остров Ливингстън също носят нейното име.

Макар малко да се знае за баба Тонка, едно е сигурно – тя завинаги ще остане в българската история като героиня. Поклон пред паметта ѝ!

2007 | 28 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате