Паметна дата за българския алпинизъм

20 апр 2013
Снимка: Rupert Taylor-Price

20 април 1984 година е денят, в който първият българин стъпва на Еверест. На тази дата българският алпинист Христо Проданов покорява най-високия връх в света, при това при особено екстремни условия – съвсем сам, без кислороден апарат, по най-трудния и дълъг маршрут – западния гребен (наричан още „Жестокият път“), за 33 дни, което е световен рекорд за този маршрут и всичко това – през месец април, с което става първият човек в света, изкачил Еверест толкова рано през годината. 


Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 година в град Карлово. Завършва Химикотехнологичния институт в София и работи като инженер-металург в Металургичния комбинат "Кремиковци", но катеренето е онова, което го привлича, и още от юношеските си години той започва активно да се занимава с алпинизъм. Първите си опити и подготовки прави през 1958 година и още през следващата предприема първия си маршрут в Пирин. От този момент нататък това се превръща в негов начин на живот. През 1961 година завършва Централната планинска школа „Мальовица“ и скоро е сред най-активните български алпинисти и планинари. Последователно започва да осъщестява многобройни и различни по трудност изкачвания на всички планини и техните върхове в България, а след това идва ред и на Олимп, Алпите, Кавказ, Памир, Хиндукуш и Хималаите – има документирани над 500 негови изкачвания на различни планини в Европа и Азия.
През 1975 година завоюва първия си седемхилядник, а през 1981 година предприема и осъществява успешно изкачване сам и без кислороден апарат до един от осемхилядниците – връх Лхотце /8516 м/, с което става първият българин, стъпил на осемхилядник. Две години по-късно, за период от 28 дни в един сезон, Христо Проданов изкачва четири памирски седемхилядника, с което поставя рекорд.
Година след това, през 1984 година, предприема изкачването на живота си, осъществяването на най-голямата си мечта – покоряването на Еверест. Нито един друг българин до този момент не е стъпвал на най-високия връх в света. Христо Проданов го прави на 20 април - в 18 часа и 15 минути той развява и забива българското знаме на Джомолунгма (тибетското име на Еверест), с което става първият българин, достигнал най-високата точка на Земята. Начинът, по който го прави, му печели световно признание и нареждане и в други най-различни класации – четвъртият човек в света, който е покорил върха съвсем сам, тринадесетият човек в света, качил се без никакъв кислороден апарат, първият човек в света, стигнал до върха по най-трудния маршрут за толкова кратко време (рекорд за времето на изкачване), както и първият човек в света, дръзнал да тръгне към Еверест толкова рано през годината (опитите обикновено започват доста по-късно).
Христо Проданов остава на върха 33 минути, след което започва да слиза надолу по същия маршрут на трудния западен склон по собствените си стъпки – нещо, което никой дотогава не е правил. Температурата пада, става тъмно и се извива буря. Това го принуждава да лагерува на открито на височина от осем хиляди метра. Христо Проданов остава на тази височина завинаги – на 22 април базата губи изцяло връзка с него. Великият български алпинист остава при своята най-голяма мечта в живота си – връх Еверест, а с изкачването си дава още един повод за гордост на България.

1161 | 20 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате