На 16 май е роден Григор Димитров

16 май 2013
Снимка: Marianne Bevis

Последната голяма национална спортна гордост – младият български тенисист Григор Димитров е роден на 16 май 1991 година в Хасково, в семейството на спортисти.

Баща му Димитър Димитров е професионален треньор по тенис, а майка му Мария – волейболистка. Тенис ракета Гришо хваща още на три години, а от петгодишен започва  редовни тренировки на корта. През 2005 година, едва 14-годишен, той печели европейската титла на сингъл в своята възрастова група и е обявен за най-добър тенисист в Европа за момчета до 14 години. Същата година завършва сезона като номер 1 в ранглистата на Тенис Европа при 14-годишните.

През 2006 година обучението му продължава в тенис академията „Уейл“ в Калифорния и печели титлата на сингъл до 16 години на известния турнир за юноши и девойки „Еди Хер Интернешънал“ във Флорида. Там отнася и още една победа – на неофициалното световно първенство по тенис за 16-годишни.

Следващата 2007 година е още по-силна – става европейски шампион до 16 години в Москва, при това без нито един загубен сет. Същата година започва да тренира в академията Санчес-Касал в Испания и благодарение на усилените тренировки и усъвършенстване дебютира в ранглистата на Асоциацията на професионалните тенисисти ATP. И всичко това – още на юношеска възраст. Но всъщност – интересното тепърва предстои.

Едва влязъл в Асоциацията, още на следващата 2008 година той прави серия от внушителни победи, след които става номер едно в световната ранглиста за юноши – на 6 юли печели шампионската титла на "Уимбълдън" при юношите, а септември става шампион и на "Откритото първенство на САЩ". Същата година дебютира и в турнир на ATP World Tour. Подготовката му в спорта през следващата година продължава в Париж, където тренира в една от най-добрите тенис академии в световен мащаб - тази на Патрик Муратоглу. Още тогава самият собственик Муратоглу вижда таланта и възможностите на младия българин и в свое изявление го поставя в топ 5 на тенисистите с най-голям потенциал. И не бърка в преценката си. През 2009 година Гришата влиза в топ 400 на световната ранглиста на ATP, през следващата година, след серия от участия и победи, се изкачва на 136-то място в същата класация, а в началото на 2011 влиза в топ 100. През лятото на същата година той става първият българин, достигнал до финал на ATP World Tour турнир, а благодарение на резултатите си до края на годината се придвижва до 52-ро място в ранглистата на ATP.

През 2012 година победите на Димитров продължават, при това срещу тенисисти от топ 10 в световната ранклиста, и той се изкачва до уникалното за българския тенис 48-мо място в топ 50 на класацията на ATP, а само за четири месеца от 2013 година, младият български тенисист достигна до 28-мо място в световната ранглиста.

Съвсем наскоро, преди броени дни, Гришата донесе на България нов огромен повод за национална гордост, самочувствие и слава – в оспорван и продължителен мач той постигна изключителна победа над настоящия номер едно в световната ранглиста Новак Джокович. Възходът и развитието на днешния рожденик са повече от удивителни. Неговата успешна игра е класирана и като номер едно в класацията за най-атрактивни изпълнения и най-красиви удари – удар на Димитров е избран за номер 1 за цялата 2012 година.

Григор Димитров вече поставя световните тенисисти в краката си, а днес навършва едва 23 години. Само богато въображение може да си представи какво можем да очакваме още от него.

Желаем му да продължава в този дух и да има много успехи – и заради себе си, и заради всички нас, за които до голяма степен по време на мачовете му важат редовете на Вазовата ода „Опълченците на Шипка“ – „...цяла България сега нази гледа“.

1216 | 16 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате