Какво празнува България на 17 май

17 май 2013

Ден на българския спорт

От 2006 година на 17 май празнуваме Деня на българския спорт. Датата е избрана от Министерството и не е случайна. Именно на 17 май през 1894 година в София пристигат първите учители по физическо възпитание. Те идват от Швейцария с мисията да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Със себе си, освен много знания и умения, те донасят и футболни топки, както и различни гимнастически уреди. С присъствието си те допринасят за създаване на благоприятна среда за развиване на различни спортове. И днес България има с какво много да се гордее – именно в спорта! Спортните постижения на световно ниво на българите са смайващи за малка страна като нашата. Имаме злато и първи места в света в почти всички спортове.
Имаме Петър Стойчев  - носител на световната купа по плувен маратон за 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 г. – 11 поредни години. Световен шампион по плуване на 25 км в открити води през 2011 г. в Шанхай, както и световен рекордьор по най-бързо преплуване на протока Ла Манш - за пръв път в историята под 7 часа - рекорд, неподобрен до момента.
Имаме Стефка Костадинова – световна рекордьорка в дисциплината скок на височина, 7 златни медала от световни първенства, както и Олимпийски шампион.
Имаме Йорданка Донкова със световен рекорд в дисциплината 100 метра в препятствия, поставен през 1988 година и неподобрен до днес.
Имаме Мария Гигова и Мария Петрова – трикратни абсолютни световни шампионки по художествена гимнастика, както и златните ни момичета на художествената ни гимнастика.
Имаме Станка Златева – двукратен световен шампион по борба, имаме Йордан Йовчев – световен шампион на земя и халки в гимнастиката.
Имаме боксьорът Детелин Далаклиев – световен шампион по борба през 2001 година
Имаме престижното четвърто място във футболния спорт и името Христо Стоичков, имаме и един от най-силните волейболни отбори в света. Екатерина Дафовска със златен медал по биатлон от Зимни олимпийски игри, Станимир Беломъжев – световният номер едно в ски ориентирането в момента, Албена Денкова – световен шампион по фигурно пързаляне, заедно с Максим Стависки, Веско Топалов – световен шампион по шахмат, сестрите Малееви – всепризнати имена в световния тенис, както и Григор Димитров – понастоящем най-бързо проспериращия и успешен тенисист в света и още много други, за които просто дори няма да стигне мястото, за да се изредят – което само по себе си е показателно! Заради или въпреки политическите, икономическите и социалните условия, всички тези български спортисти днес празнуват професионалния празник на работещите в сферата на спорта, а заедно с тях - и ние, и цяла България.

България става член на ЮНЕСКО

Още нещо важно се е случило на 17 май. През 1956 година на тази дата България е приета за член на ЮНЕСКО – Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура. Защо това да е важно за страната ни и да отбелязваме този ден? ЮНЕСКО е една от четирите големи специализирани организации на ООН. Тя е от полза за България по няколко причини. Първата, известна и като най-популярната им дейност, е защитаването на ценни културни обекти в родината ни. Такива са Боянската църква, Казанлъшката гробница, Рилският манастир, Мадарският конник, Национален парк "Пирин", Природен биосферен резерват „Сребърна“ и други. Защитени от ЮНЕСКО, те наистина не могат да бъдат съсипани и опорочени от желанията и амбициите на никого. Така, благодарение на ЮНЕСКО, природата и културните паметници на България получават по-голям шанс за живот. Но това е само една от ползите от членството на страната ни в организацията на ООН. Нейните задачи и отговорности се разпростират далеч не само до природата и паметниците, а засягат цялостно културата и образованието на дадена нация и настояват за изготвянето на определен план за следване за тяхното съхранение и развитие. ЮНЕСКО има пръст в много от подобренията, направени в приоритетните главни програмни области за България – такива като образование, естествени науки и екология, култура, информация и комуникация и други. Използването на все повече нови информационни технологии в средното образование, непрекъснато нарастващото междууниверситетско сътрудничество и с други университети по света, изграждането и участието във вече създадени образователни мрежи, модернизиране на материална база, подготовка на млади български учени, създаване на голяма база данни в областта на културата – музеи, фолклор, библиотеки, запазване на културното наследство и особено на обектите, включени в Списъка на световното културно наследство, запазване на културната памет и включване на български обекти в „Паметта на света“ – все полезни за родината дейности, а не в неин ущърб. Ето защо датата 17 май е важна и заради това.

1313 | 17 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате