Първа копка на НДК

25 май 2013

На 25 май 1978 година започва строежът на Националния дворец на културата. Идеята е да се създаде национален културен център, в който да се провеждат събития, конференции, панаири, изложби и въобще всякакви прояви от културен характер. До този момент такава функция изпълнява спортната зала Универсиада, но площта ѝ е крайно недостатъчна. Предложението за подобен тип сграда дава Людмила Живкова, затова и първоначалното име на зданието е Народен дворец на културата „Людмила Живкова“. Намеренията, с които започва строежът, са наистина мащабни и в крайна сметка осъществени – НДК се превръща в най-големият конгресен център в Югоизточна Европа.

През 70-те години на ХХ век правителството взима решение за създаване на голям културен център. Започват проучвания за най-удобното място. Именно в централната градска част проектантите съзират добра възможност и перспектива за развитие на района – в онзи момент картинката на терена е била следната – товарна жп гара за въглища, стари казарми и няколко неугледни постройки. И заедно с това – много свободни декари, идеални за поставената цел. Взима се решение именно тук да бъде изградена новата модерна културна сграда, която да постави началото на оформянето на градския център. Любопитен факт е, че първоначално на мястото е трябвало да бъде построен оперен театър. Но продължителни дискусии по въпроса оформят колективното мнение, че най-добре е това да бъде мултифункционална културна сграда. Около година е нужна на проектантите и конструкторите, за да създадат проект за сградата и пространството около нея – такъв, който наистина да впечатлява с вида си. Те изследват опита на най-добрите конгресни центрове на стария континент и в Америка. Правителството подкрепя идеята на проектантите, дори без готов одобрен проект, дава зелена светлина за начало на строителството – първата копка е направена точно на 25 май 1978 година. Цялостното изграждане на солидното здание отнема само три години (а е трябвало да бъдат 12 години) денонощен труд. За този период, на площ от 18 300 кв метра, с обем от 576 800 кубични метра, е построен комплекс с височина 51 метра с осем етажа и три подземни нива, 13 зали и 55 конферентни помещения, които имат капацитет да поберат до 4000 души. Официалното откриване на НДК се състои на 31 март 1981 година, като част от честването на 1300-годишнината от създаването на българската държава.

Благодарение на наличието на сграда от такъв тип, всяка година се радваме на концерти от световен мащаб в най-голямата зала, която побира близо 4000 души, както и по-малки представления и спектакли – музикални, танцувални, изложби, изложения и други.

Интересни факти:

1.      В НДК са вградени 10 000 тона метални конструкции – толкова, колкото притежава и Айфеловата кула в Париж.

2.      Софиянци финансират безвъзмездно създаването на комплекса с близо една четвърт от неговата стойност – за подпомагането на строежа всички в София работят безплатно един ден от своя живот, събирайки по този начин над 30 млн. лева – това е горе долу една четвърт от цялата сума за построяването на НДК.

3.      През 2005 година НДК печели призванието „Най-добър световен конгресен център“ – наградата „Алекс“, което се раздава ежегодно от Международната асоциация на конгресните центрове.

4.      Емблемата на НДК е феникс, а над централния вход стои основният символ на сградата – стилизирано слънце, което напомня таваните в старите български къщи.

5.      Емблематичната позлатена скулптура в централното фоайе, която посреща с отворени обятия всеки посетител, се нарича „Майка България“ и символизира гостоприемна и възродена София – такава, каквато ни се иска на всички да бъде. 

1810 | 25 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате