На 18 юли е роден Апостолът на Свободата – Васил Левски

18 юли 2013

Има един българин, пред когото всеки сънародник свежда глава. Една личност, чието име предизвиква гордост у всеки един от нас. На днешния ден, през 1837 година, е роден Васил Левски – човекът, който успя да запали искрата на надеждата и промяната у българите след петвековно подтисничество и да вдъхнови много други борци за по-добро бъдеще.

Всеки народ и всяка национална история носи в себе си имената на своите герои от изминалите времена на тежки и трудни битки за извоюване и защитаване на място под слънцето. България може да се похвали с немалко смели революционери, но за всички нас Васил Левски е най-ярката личност сред тях.

Любов към народа, ненавист към несправедливостта, съчувствие към робската неволя и страданията на хората, устрем към духовна и политическа свобода, комбинирани с много остър ум, прозорливост за нужните адекватни действия, желание и воля за изпълнение... Какво повече ни е нужно да знаем за Васил Иванов Кунчев, освен основното, сентенцията на неговото съществуване, неговата мечта – да служи на народа и да му бъде полезен: „Аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-во лето да му служа до смърт и да работя по народната воля."

Заловен и обесен твърде рано, Апостолът на свободата отдава живота си за България и ни завещава светлите си идеали, които дори времето не може да изтрие от народната памет.

Да си спомним в днешния ден една малка част от прозренията и заветите на най-великия българин, които остават непреходни и за следващите поколения:

„Времето е в нас и ние сме във времето – то нас обръща и ние него обръщаме.“

„Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност.“

„Днешният век е век на свободата.“

 „Всичко се състои в нашите задружни сили.“

 „Дела трябват, не думи!“

„[Трябва] да се даде правото на всеки народ, па и на всеки човек, който иска да живее почтено и свободно. И ние, българите, отдавна се напъваме с всичката си сила да викаме към човечеството и свободата.“

„Не се послъгвайте, че тези, които държат парите, държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате.“

„Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.“

„Всекиму ще се държи сметка за делата.“

"Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя, губя само мене си."

"Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република.“

„С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите.“

 

Поклон пред Апостола на свободата!

1332 | 18 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате