30 август – годишнина от световния рекорд на Стефка Костадинова

30 авг 2013

Като се замислим, не са никак малко поводите, при които да се почувстваме горди от това, че сме българи. Днешният ден е един от тях. На 30 август 1987 година, по време на Световното първенство по лека атлетика в Рим, Стефка Костадинова поставя световен рекорд в дисциплината скок на височина – 209 см – резултат, който и до този момент не е подобрен.

Стефка Костадинова е една от най-известните български спортистки в световен мащаб. Родена на 25 март 1965 година в Пловдив, тя е много енергично и буйно дете. Затова майка ѝ решава да използва огромната ѝ енергия и да я насочи към спорта. Така българската състезателка започва да тренира гимнастика и плуване и още в пети клас влиза в спортното училище в града.

Самата тя споделя, че любимата ѝ дейност в детството била не друга, а да тича и да скача. В шести клас успява да скочи 166 см и оттам нещата коренно се преобръщат – насочват я конкретно към високия скок и започват специални занимания. В десети клас резултатът е налице – 190 см. Това е и моментът, в който самата тя се замисля за спортна кариера. Малко след впечатляващия резултат от 190 см обаче младата и амбицирана бъдеща спортистка получава контузия – скъсва мускулни влакна, вследствие на недостатъчно загрявяне. Тази травма я изважда за една година от спортната зала.

Тя обаче не се отказва и след 12 месеца е отново на линия за целенасочено трениране – този път с нов треньор – Николай Петров. Сериозни тренировки, сурова дисциплина и силна вяра довеждат бързо до първия скок над 2 метра – на 25 август 1984 година. В следващите три години успява да стане европейска шампионка и се насочва към световната титла. През 1987 година българката се явява на „Стадио Олимпико“ на Световното първенство по лека атлетика в Рим, Италия, като една от основните претендентки за титлата скок на височина. Нейна основна съперничка е шампионката на планетата и настояща към онзи момент световна рекордьорка Тамара Бикова.

Финалът на скока на височина за жени е през втория ден на първенството и протича оспорвано и драматично. На 199 см са все още три състезателки – Стефка Костадинова, Тамара Бикова и Сузане Байер. Германката не успява да се справи с 202 см и отпада. Така на финала се развихря голяма битка за първото място между Стефка Костадинова и Тамара Бикова – и двете преодоляват височината от 202 см без никакъв проблем и до този момент са без грешка в състезанието. При 204 см рускинята се справя от раз, а първите два опита на българската състезателка са неуспешни. Остава ѝ трети, последен шанс, за който тя мобилизира цялото си желание и умения и успява. На 206 см и двете състезателки се провалят в първия си опит. Вторият е отново фал за Бикова, но успешен за Стефка Костадинова и така тя излиза начело на състезанието. Според правилата, за да има шанс за първото място, Бикова трябва да скочи повече от 206 см, защото дори и да постигне тази височина, за нея това постижение ще е от трети опит и в класирането ще остане по-назад заради този показател. Така рускинята пожелава да скочи на 208 см, на които тотално се проваля. Стефка Костадинова автоматично става световна шампионка, но в същото време има шанс да подобри собствения си рекорд от 208 см чрез три опита. 23-годишната българка качва летвата на 209 см и ги преодолява успешно от втория опит. Целият стадион в Рим изригва в бурни викове и аплодисменти.

Така на 30 август 1987 година Стефка Костадинова става световен шампион със световен рекорд – уникален успех в кариерата на всеки спортист. Следват най-различни титли и постижения – тя е един от спортистите с колекция от всички възможни спортни награди – европейска и световна шампионка (седем златни медала на световни първенства) на открито и закрито, олимпийска златна медалистка, четирикратен носител на „Спортист №1 на България“ и петкратен носител на „Най-добър спортист на Балканите“, тя е и единственият български гражданин със спортен „Оскар“ в света, заедно с Марадона, Пеле, Майк Тайсън и други изтъкнати световни спортисти. Но цяла България (а и цял свят) ще помни онзи червен потник с българското знаме, белите шорти и номера 64 от 30 август 1987 година.

1497 | 30 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате