На 4 октомври е роден създателят на компютърa

04 окт 2013

Ученият с български корени Джон Атанасов, който винаги е изтъквал своята националност и се е гордял с нея, променя облика на света със своето изобретение.

На 4 октомври 1903 година в щата Ню Йорк, САЩ, се ражда Джон Атанасов – дете на българина Иван Атанасов, роден в село Бояджик. Ива Парди – майката на Джон, е от френско-ирландско потекло.

Изобретателят на компютъра признава, че началното си образование е получил вкъщи от майка си, която била учителка по математика, а още на девет години се е запалил по електричеството и е научил всичко основно за него от баща си. Една подарена сметачна логаритмична линийка е онова малко камъче, което съвсем натежава в полза на влечението към числата и стойностите – Джон започва да решава с нея прости задачи и по-късно споделя, че това до голяма степен се оказва решаващо за страстта му към математиката. Завършва електроинженерство като баща си и става магистър по математика и физика. Желанието му да задълбае по-надълбоко във физиката, го отвежда до дисертацията му на тема „Диелектричната константа на хелия“. Именно по време на работата върху нея на Джон му хрумва идеята за конструиране на първата автоматична електронна цифрова изчислителна машина. Нейната цел трябвало да бъде да облекчи усилията на учените при извършване на сложни математически изчисления. Българинът започва да прави опити върху нея след защитата на докторската си дисертация и създава малка аналогова изчислителна машина, която обаче давала доста дефекти.

Идеята как точно да изпълни проекта си му хрумва, докато прави бясна разходка с автомобила си през един суров зимен ден на 1937 година. Бързият студен вятър явно прочиства безрезултатните мисли и изчисления в главата му и настъпва просветление, както самият той го описва – прави връзката между това, което иска, и електрониката. Ражда се идеята за машина от съвсем нов тип – нещо, което няма аналог в реалността до този момент. Джон Атанасов свързва представите си с електрониката и му хрумва гениалната идея, че машината трябва да е построена на база електронни елементи, да използва двоичната, бинарна система за смятане, вместо употребяваната до този момент десетична, и да има и отделна от процесора памет, в която той планира да запише и автоматично да подава поредица команди в процеса на изчисление, т.е. софтуер.

Благодарение на високата си образованост и подготовка по електроника, Джон Атанасов създава конкретни схеми и планове на машината, които с помощта на своя асистент Бери превръща в готов действащ макет на компютъра две години по-късно – през 1939 година.

Шест години по-късно, заради нуждите на Втората световна война, на бял свят се появява компютърът ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Calculator), дело на американците Джон Мокли и Джордж Проспър Екърт-младши. Неговата първоначална цел е да създава балистични таблици за нуждите на американската армия. Двамата създатели дръзко обявяват, че това е първият компютър в света и го патентоват. Две компютърни компании обаче влизат в спор по въпроса за това чий е патентът за първия компютър. Така започва легендарният патентен конфликт – спорът за откритието на компютъра, който продължава цели 7 години – от 1966 до 1973 година. Стотиците разследвания, проучвания, свидетелски показания и експертни мнения през този период доказват истината и на 19 октомври 1973 година Федералният съд излиза с решение, че патентът ENIAC на Джон Мокли и Джордж Проспър Екърт-младши е невалиден и те са взаимствали основните принципи на машината си от Джон Атанасов.

Приносът на учения с български произход в развитието на компютърната техника вече е световно признат. Десетките отличия и награди, които той получава, са само част от уважението, което получава. Покрай рождения му ден цяла България днес празнува и ден на информационното общество. Датата е също така професионален празник на всички специалисти по компютърна техника и информационни технологии.

1505 | 04 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате