Месец на българката: Стоянка Мутафова

02 мар 2013

Стояна-Мария Константинова Мутафова е българска актриса, позната на публиката като Стоянка Мутафова, след като името ѝ е изписано погрешно на афиша за една от постановките ѝ.

Родената на 2 февруари 1922 година в София Стоянка е дъщеря на Константин Мутафов, драматург в Народния театър „Иван Вазов“. През 1941 година завършва Първа софийска девическа гимназия , след което учи класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“ и завършва успешно Държавна театрална школа в София. През 1946 година Стоянка се жени за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер, който е с 28 години по-възрастен от нея. Двамата заминават да живеят във Виена, след което се местят в Прага, където тя завършва второто си висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория и работи в театър от 1946 до 1949 година. Завръщайки се в България, тя работи в Народния театър до 1956 година, след което става един от основателите на Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“, където и работи от 1956 до 1991 година.

Стоянка Мутафова има още два брака – с Леонид Грубешлиев, журналист и преводач, от който е и единствената ѝ дъщеря – Мария Грубешлиева – Муки. Третият ѝ съпруг и както самата актриса го нарича, – любовта на живота ѝ – е Нейчо Попов. Двамата се срещат в Народния театър, където тя работи, а той е студент във ВИТИЗ.

Сред постановките, в които Стоянка Мутафова е дала своя принос, са „Госпожа стихийно бедствие“, „Шедьовър“, „Магистратите също плачат“ и „Космонавти“, която е специално за осемдесетгодишнината на Георги Калоянчев.

Стоянка Мутафова има и участия на големия екран, сред които българските филми „Специалист по всичко“, „Бялата стая“, „Кит“, „Езоп“, „Топло“, както и в телевизионния сериал „Столичани в повече“.

Изключително интелигентна и талантлива, страстта на актрисата към театъра не угасва и тя продължава да играе на 91- годишна възраст. Без съмнение, Стоянка Мутафова е еталон на една истинска българка!

 

2153 | 02 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате