Илияна Раева

14 мар 2013
Снимка: Фейсбук страница на Илияна Раева

Илияна Раева е една от най-успешните български художествени гимнастички, част от поколението на "златните момичета".

Българската гимнастичка е родена на 15 март 1963 г. в София. Започва да се занимава с  художествена гимнастика от ранна детска възраст. Тренира в спортен клуб „Левски”. Първата ѝ треньорка там е Златка Бонева. Впоследствие започва да работи с Нешка Робева. Стриктната дисциплина на Робева превръща Илияна в истинска шампионка и тя печели призови места на турнирите, в които участва.

Дебюта си на голямата сцена на художествената гимнастика "златното момиче" прави през 1978 г. Тогава тя е едва на 15 години. Участието в Европейското първенство в Мадрид, Испания, ѝ носи заслужено добро класиране - шесто място. Само една година по-късно, отново на Световното първенство в Лондон, тя вече заема четвърто място в генералното класиране. Българката печели златен медал за съчетанието си на въже и сребърен за играта си с топка.

Илияна Раева триумфира на Европейското първенство в Амстердам през 1980. В холандската столица тя печели златото в многобоя и златни медали на въже, обръч и бухалки, както и сребро за съчетанието с лента. Година по-късно, на Световното първенство в Мюнхен, печели сребро на лента и бронзов медал на въже, а година по-късно на Европейското в Ставангер, Норвегия, се окичва с 5 бронзови медала -  в многобоя, на въже, на обръч, на бухалки и на лента.

През 1983 г. Раева се оттегля от активна състезателна дейност и се омъжва за известния български футболист и деятел на ФК „Левски” Наско Сираков. На сватбата ѝ кумува дългогодишната ѝ треньорка и приятелка Нешка Робева. От брака си със Сираков има две дъщери – Славея и Виолета. През 1999 г. Илияна Раева поема и оглавява треньорския съвет към Българската федерация по художествена гимнастика.

Илияна Раева започва да  развива активна треньорска дейност. Големият ѝ треньорски дебют в художествената гимнастика е на Олимпиадата в Атина през 2004 г. Тогава тя е старши треньор на българския ансамбъл по художествена гимнастика, който успява да спечели бронз. На Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и в Лондон през 2012 г. отново е старши треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика. В китайската столица момичетата завършват на пето място, а в британската столица малко не им достигна за бронз.

В края на 2012 г. Илиана Раева беше избрана за председател на Българската федерация по художествена гимнастика.

2509 | 14 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате