Месец на българката: Мария Илиева

15 мар 2013
Снимка: Владимир Дудаклиев

Мария Илиева е талантлива българска поп певица и продуцент, която през годините се утвърждава като едно от най-значимите имена на българската музикална сцена.

Мария Красимирова Илиева е родена на 1 декември 1977 година във Велико Търново. И двамата ѝ родители са класически музиканти – майка ѝ е диригент на хора „Космически гласове на България“, а баща ѝ е концертмайстор на Софийски духов оркестър.

От ранна възраст Мария посещава уроци по пиано и солфеж, а на шестгодишна възраст взима участие в хоровата школа „Петко Стайнов“. Първите си крачки на голямата сцена прави с групата „Високо“, като междувременно получава покана за водеща на две музикални предавания – „Само за теб“ и „По вълните на музиката“.

През 2000 година Мария Илиева, заедно с други млади музиканти, поставя началото на група KAFFE, а в края на годината Българска музикална компания (БМК) ѝ предлага солова кариера и продуцентски договор.

Мария Илиева има 18 сингъла, които стават номер 1 в различни класации и над 25 музикални награди. Дискографията ѝ включва „Лунен сън“ (2001), „Стерео стая“ (2002) и „Идвам към теб“ (2006).

Точно с „Лунен сън“ през 2001 г. идва и големият успех на Мария, който е последван с издаването на песента „Нищо“. Двете парчета я изстрелват на върха на българските класации и ѝ носят много престижни награди. Самият албум „Лунен сън“ също е страхотен успех и хитът „All Right“ с групата „Те" се задържа на първо място в продължение на 13 седмици в „Българския Топ 100“.

 

Албумът "Идвам към теб" от 2007 г. също ражда немалко хитове. Той е продуциран от собствената ѝ звукозаписна компания "MI Productions". "What Does It Take" е първият сингъл от този албум. Клипът към него е заснет е Америка. Песента "Сама" с английска версия "On My Own" е включена в кампания срещу трафика на хора и насилствената проституция. Мария я изпълнява на живо на концерта "Звездите на Европа", посветен на 50-годишнината на Европейския съюз. "Крадена любов" заедно с Графа става най-големият хит от албума "Идвам към теб".

Илиева се занимава с продуциране на нови обещаващи таланти. През 2007 г. тя основава продуцентската къща „Стерео стая“. Първите таланти, които привличат вниманието ѝ са Криста, MONA, B.O.Y.A.N. и KNAS.

През 2011 година Мария е член на журито в първия сезон на българския X Factor. През 2012 година е номинирана за певица на Балканите на наградите на музикална телевизия Балканика, а песента ѝ “I Like” – за най-добра песен от България. Илиева е подгрявала концерти на Джордж Майкъл, Дани Миноуг, Скорпиънс, Дзукеро и Симпли Ред.

 


Преди броени дни Илиева беше специален гост на трите концерта на Тони Карейра в зала „Олимпия”, които са част от световното турне на португалския изпълнител. Двамата артисти представиха пред препълнената зала дуета си „O Primeiro Grande Amor” (Първата голяма любов).

1845 | 15 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате