Месец на българката: Петя Дубарова

16 мар 2013

Петя Дубарова е една от най-талантливите български поетеси, която през краткия си живот остави незаменима следа в българската литература.

Петя Стойкова Дубарова е родена на 25 април 1962 година в Бургас. Майка ѝ, Мария Дубарова, е прогимназиална учителка и оказва голямо въздействие в развитието на младата поетеса, напътствайки и подкрепяйки я в света на изкуството. Още като дете Петя се увлича по поезията и започва да пише стихове, които са публикувани във вестниците „Септемврийче“ и „Народна младеж“, както и в списанията „Родна реч“ и „Младеж“. Учи в английската езикова гимназия в родния си град и многократно изнася литературни четения пред съученици и приятели.

През 1978 година, когато е на 16, участва във филма „Трампа“ на режисьора Георги Дюлгеров.

Всяка зима ходи на планина със семейството си, където среща и се влюбва в Пер, швед, с когото започва активна кореспонденция. След известно време чужденецът престава да отговаря на писмата на Петя и тя го преживява много тежко.

Заради живия си и непокорен нрав често е наказвана, била е разжалвана като дописник, отстранена от рецитал за "несправяне".

На 3 декември 1979 година, все още ненавършила 18 години, Петя Дубарова се самоубива в дома си в Бургас, оставяйки единствено бележка със следния текст:

Измамена

Младост

Прошка

Сън

Спомен

Зад стените на голямата къща

ТАЙНА

С трагичната смърт на Петя си отива не само обичана дъщеря и приятелка, но и незаменим талант. През 1980 година, посмъртно, е издадена единствената ѝ стихосбирка „Аз и морето“.

Причините за трагичното ѝ решение никога не са изяснени. Една от основните версии е, че го е направила заради обвинението, че е повредила кръстачка на автоматизирана линия по време на средношколска бригада във фабрика. Други твърдят, че просто не е издържала на натиска на хората около нея, на завистта, на лицемерието...

На 7 август 1995 година на мястото на родната ѝ къща на ул. "Гладстон" 68 в Бургас е открит дом-музей „Петя Дубарова“.

7978 | 16 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате