Месец на българката: Лили Иванова

20 мар 2013

Лили Иванова е българска естрадна певица и икона на родната музикална сцена.

Лиляна Иванова Петрова е родена на 24 април 1939 година в град Кубрат. От ранна детстка възраст Лили се увлича по музиката – на 7 години се учи сама да свири на акордеон, а няколко години след това тръгва на уроци по пиано и взима участие в училищния хор. По това време тренира и художествена гимнастика, като поставя спорта пред музиката, печелейки златен медал на републиканско първенство през 1952 година.

През 1956 година продължава обучението си в Медицинския техникум за медицински сестри и акушерки във Варна. Тогава страстта ѝ към музиката се пробужда отново и година по-късно прави първите си изяви пред публика. След завършването си работи в болница в родния си град. Мести се в София през 1961 година, за да се занимава професионално с музика и е включена в турне „Естрада за всички“. От този момент нататък Лили Иванова се превръща в икона на българската музикална сцена. Първата ѝ българска песен, „Витоша“, е по музика и текст на Емануил Манолов.

В кариерата си естрадната дива има 35 албума, 29 сингъла, както и малки плочи и албуми в Румъния, Гърция, Германия и Испания. Сред най-известните ѝ песни са „Камино“, „Ветрове“, „И да стихнат големите страсти“, „Лунната соната“, "Този свят е жена", „Нежност“ и много други.

Кариерата на Иванова се разгръща в цели 5 десетилетия и е белязана от много международни успехи. Това, което ѝ дава увереност за международна кариера, е може би първото ѝ международно отличие от фестивала „Златен ключ“ в Чехословакия през 1966 г. Там Лили печели три награди - за най-добър изпълнител, за най-добра мелодия и текст. След него певицата прави концерти в Будапеща и турнета в СССР и Куба. В началото на 70-те изнася концерт в Рио, Бразилия, на стадион „Мара Казиньо“, побиращ около 30 000 души. През 1973 г. пее на фестивал в Чили пред 24-хиляден стадион. През 70-те има възможност и да обиколи Турция заедно с Борис Годжунов. В началото на 80-те започва да развива кариера в Източна и Западна Германия. През 1981 г. участва в развлекателното предаване „Вечер в светлината на прожекторите (Abends im Rampenlicht)“ на немската национална телевизия. Същата година издава и албума „Kein Film War Schoner“, за който работи с много известни немски автори. Кризата в културната сфера там я принуждава да се върне в България.

В началото на 2009 г. Лили Иванова изнесе успешен самостоятелен концерт във френската залата "Олимпия" в Париж. Над 2000 зрители гледаха и аплодираха българката в залата с над 100 годишна история.

През 2012 г. Лили беше първият български изпълнител, който изнесе самостоятелен концерт в новата българска зала "Арена Армеец". Изпълнителката изпя едни от най-големите си хитове в концерт, който продължи повече от 3 часа. На сцената заедно с нея бяха още 31 музиканти под името Grand Li Orchestra с музикален директор Живко Петров. Българската прима успя да препълни 15 хилядната зала и да я изправи на крака многократно.

 

Модел за подражание, неоспорим талант и изключително силна личност са само малка част от думите, с които може да бъде описана кралицата на българската музикална сцена Лили Иванова.

2850 | 20 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате