Месец на българката: Йорданка Христова

26 мар 2013

Йорданка Христова е една от най-обичаните, известни и талантливи български певици. В репертоара си има редица хитови песни, а харизмата ѝ я е превърнала в едно от любимите лица на българите.

Йорданка Иванова Христова е родена на 10 септември 1943 година в София. През 1964 година завършва школата за естрадни певици в класа на Милчо Левиев, след което тръгва на турне в Румъния с оркестъра на Българското национално радио. Три години е и солистка на оркестър „София“. През 1966 година с песента си „Делфините“ печели Първа награда на първия Златен Орфей, като се преборва с Лили Иванова за първото място. Успехът ѝ се повтаря отново през 1967 и 1975 година, като най-известната ѝ песен е „Песен моя, обич моя“.

 

През 1974 година тя е първата българска певица с концерт в Париж, като пее на Айфеловата кула. Същата година става и първата българска попизпълнителка, получила покана за концерти в Канада. Следват международни участия и фестивали в градове като Брашов, Истанбул, Будапеща, Дрезден.

Йорданка Христова се превръща в най-известната певица в Куба и запазва това си име вече три десетилетия. Оглавява фондацията "Хосе Марти" в България. За певицата са снимани 4 телевизионни филма.

Сред най-известните ѝ песни са „Изповед“, „Сърца червени“, която е и химн на ЦСКА, „Гергьовден“, „Пипи Дългото Чорапче“ и „Песен моя, обич моя“.

 

1874 | 26 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате