Спомен за Петър Гюзелев

26 апр 2013
Снимка: Стоян Гребенаров

На 25 април 2013 година по обяд почина Петър Гюзелев – емблематична фигура за българската музика и култура от последните 50 години.

Роден на 10 декември 1945 година в Стара Загора, той е познат на цяла България като музикант, вокалист и композитор. Посвещава живота си на музиката още млад – първоначално обаче чрез цигулката, която учи от 6-годишен. Благодарение на летен лагер в чужбина, на който среща момче с китара, той се влюбва в този инструмент, а и бързо разбира, че му се отдава – още там съчинява една-две песни. Връщайки се в България, той започва да съставя песни за китара и съвсем скоро вуйчо му му носи такава от Чехия. Така започва любовта на Петър Гюзелев към китарата и писането на текстове за песни. В ранните години на творческата си кариера основава групите „Сините звезди“ и „Слънчевите братя“, но цяла България го познава като част от екипа на легендарната българска група „Щурците“, с чиито песни са израснали повечето от хората на зряла възраст днес. Хитови и до днес са някои от неговите песни: „Сватбен ден“, „Дайте ми малко нежност“, „Стълбата“, „Кралят рок“, „Неизживените неща“ и още много други.

Успехът на Щурците е толкова грандиозен, че групата прави по близо 250 концерта годишно. През 1993 година Гюзелев започва работа по свой собствен самостоятелен албум. По това време основава и рок групата „Старите муцуни“, а още на следващата година излиза албумът им „Бира, секс и рок енд рол“, който става албум номер едно за България, а песните от него – „Бира, секс и рок енд рол“, „Купонът тече“, „Мързелив бирен ден“ и „Музикантска съдба“ припяват стотици българи. Самият той признава, че с по-късните си текстове вече започва да отправя конкретни послания към хората, определени неща, които иска да каже. Според него един истински творец трябва да отправя послания. За себе си признава, че на зрял етап от живота си стига до определени истини и пожелава да ги сподели и предаде на хората, да сподели помощта, красотата и доброто, щом има талант, дарба и възможност да го направи.


За своята дейност Петър Гюзелев е награден с редица отличия, най-съществени от които са призът от БНР за песента му „Когато си отива любовта“, Златен Орфей за „И една звезда“, както и орден „Св.св. Кирил и Методий“ първа степен за особено големи заслуги в областта на културата и изкуството.
В последните години, успоредно с музикалната си дейност, Гюзелев работи усърдно за благото на обществото чрез позицията си на общински съветник. Заедно с това той започва да помага активно на най-различни непознати, изпаднали в беда, и да подава ръка на всеки, когото срещне и е в нужда. Той приема за своя мисия в живота грижата, вниманието, обичта и помощта към хората.
Въпреки продължителното си тежко боледуване, до последния си миг Петър Гюзелев е позитивен, усмихнат, енергичен и не смята да се предава - не спира да прави музика, да пише текстове и нови песни, да се ангажира активно с работата си на общински съветник.

Почивай в мир, Пеци!

 

"Когато си отива любовта"

Издадена през 1987 с албума "МУСКЕТАРСКИ МАРШ".
Автор на музиката и аранжимента е Петър Гюзелев


 

1663 | 26 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате