Каризма - българският музикален феномен

18 фев 2013

Едва ли има българин, който поне веднъж да не си е припявал някоя от техните песни. Българският дует Каризма беше истински музикален феномен в годините, когато родната поп музика беше в застой. Всяка тяхна песен беше хит - от първия им сингъл "Рискувам да те имам" до последната им съвместна песен за Евровизия 2007 "Fool For You". Как обаче успяваха да правят хит след хит? Може би рецептата за успеха им беше в това, че издаваха по един сингъл на година и влагаха услия и средстава само в него, а появата на албума им "Еклисиаст" беше едно от най-дълго чаканите събития в българската музика.

 

Съвместната работа на Миро и Галя започва през 1999 г. Първоначално пеят заедно в пиано-бар „Опера“ и решават да работят заедно заради съвместимостта на гласовете им. Дебютната им песен „Рискувам да те имам“ се превръща в истински хит още с появата си на бял свят през 2001 г. За „Рискувам да те имам“  Каризма са номинирани в общо 16 категории за наградите на БГ Радио и ММ. Сред тях са наградите за най-успешен дебют, най-добра песен, най-добър текст, най-добър дует и най-добър клип. Печелят в общо 9 от 16-те категории, което е истински прецедент в историята на българската музика.

Другият голям успех на Каризма идва още със следващата им песен. "Колко ми липсваш" излиза на пазара през 2003 г. и затвърждава позицията на дуета в българските класации. Миро и Галя работят усилено и с други изпълнители, сред които са Тони, Мария Илиева, Сантра и Спенс, Ава, Ирра и други.

 
 

Следващите им успешни проекти са на социална тематика. „Ще избягам ли от теб?“ е част от кампания против домашното насилие. Видеото на Валери Милев към песента е един от най-скъпите български видеоклипове, правени някога, и включва много популярни български личности. Скандалният характер на лентата привлича вниманието върху Каризма. Следващият им проект е не по-малко скандален. Видеото на "Mr. Killer", което излиза през 2004 г. като част от кампания за превенция на употребата на наркотици, включва редица скандални сцени и клипът дори е свален от ефир.

Романтичният хит "Минаваш през мен" предхожда издаването на албума им "Еклисиаст" през 2006. Издаването му отнема около пет години и включва всички големи хитове на дуета. Албумът е издаден не в обичайната форма, а в специална „книга“ с твърди корици. В тази "книга" са включени цитати от Библията и стихотворението „Философия на Любовта“ на П. Б. Шели. За първи път се появява официалното лого на Каризма върху продукт.

Следващата им песен "All in love" e представена на годишните музикални награди на БГ Радио през 2006 г., но не успява да постигне успеха на предишните им хитове. През 2007 г. участват в българския финал на Евровизия с песента "Fool For You", която е и последният им съвместен проект. Каризма остават на второ място във финала след Елица Тодорова и Стоян Янкулов. През същата година обявяват, че всеки от тях ще започне самостоятелна кариера и с това слагат край на съвместната си работа. Феноменът Каризма обаче винаги ще остане в сърцата на любителите на хубавата българска музика.

.

4839 | 18 фев 2013

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

  • 2013 02 25 #1
    Пепеляши   

    Какъв е поводът за статията? Помислих, че се е случило нещо ново.

  • 2013 02 25 #2
    Васил Иванов   

    Статията за Каризма е част от рубриката ни "Носталгия",  в която си спомняме за близкото и далечното минало.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате