„Лека нощ, деца“ става на 53 години

05 мар 2013

На 5 март 1960 г. започва излъчването на една от най-обичаните рубрики на БНТ - „Лека нощ, деца“, по-известна като "Сънчо". Тя се излъчва всеки ден от седмицата без неделя в 19:50 ч. преди началото на "По света и у нас" и е спирана само за една година - от 2003 до 2004, когато е възстановена. Заедно с рубриката и нейните филмчета са израснали над 5 поколения деца.


Песента към „Лека нощ, деца“ е написана от големия български композитор Петър Ступел и е по текст на Димитър Спасов. Изпълнена е от от певицата Лина Бояджиева. Главни герои на разказите на "Сънчо" през годините са били Кума Лиса, Зайо Байо, баба Меца, Кумчо Вълчо, Педя човек, Гинко-Пружинко, Макс и Мориц и много други български и чуждестранни приказни герои.

"Приказките на Педя човек - лакът брада" е най-популярната българска поредица в рубриката "Сънчо". Поколения българи са израснали с героите и гласа на Слава Рачева, създателката на Педя човек. Едва ли има дете, което да не си е припявало "Аз съм мъничко човече, на децата мил другар..." и да не се е забавлявало с култовите персонажи от поредицата.

Най-популярното чуждестранно филмче в рубриката „Лека нощ, деца“ е "Банани с пижами". Историята за бананите-близнаци Б1 и Б2 и техните приятели Лулу, Морган и Ейми се превръща в истински хит в българския ефир.

Най-популярната реплика от детското предаване е диалогът между двата банана:

- Мислиш ли си това, което и аз си мисля, Б1?
 - Мисля, че да, Б2!

3531 | 05 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате