Жеравна

14 фев 2013
Снимка: Владимир Ганчовски

Жеравна е едно от най-китните български селца и символ на самобитната българска култура. Това живописно място е задължително за всички любители на автентичната българска атмосфера и на красивата природа на Източна Стара планина. В селото са запазени над 200 дървени къщи, строени преди и по време на Възраждането. На територията му има три къщи-музеи, картинна галерия и църква.

Първите заселници в района на Жеравна са славяните, а по времето на Първата българска държава селото процъфтява поради доброто си разположение на кръстопът. В района има останки от много манастири, които датират от 12-ти и 13-ти век. След падането на България под турско робство балканското селце става средище на хайдушката и духовна дейност. В Жеравна и горите около селото намирали подслон много войводи и борци за свобода. Сред тях е и Васил Левски.

На територията му има три къщи-музеи, които могат да се посещават от туристи - къщата на българския просветен деец и общественик от Възраждането Сава Филаретов, къщата на известния чорбаджия Руси Чорбаджи и тази на българския писател-класик Йордан Йовков. В старото класно училище на Жеравна е разположена картинна галерия, а църквата "Свети Николай" е винаги отворена за вярващите.

В Жеравна се провежда единственият по рода си фестивал на фолклорната носия.  По традиция той се състои в седмицата след Голямa Богородица, 15 август, в парк Добромерица край Жеравна. Повече за фестивала можете да прочетете на официалния му сайт.

Снимките са дело на българския фотограф Владимир Ганчовски. Можете да намерите още негови творби и да  го подкрепите на официалната му страница във Фейсбук тук. Ако сте фотограф и искате да публикуваме ваши снимки от красивите кътчета на България в нашата рубрика "Пътеводител", пишете ни на redaktor@bgdamma.com.

1485 | 14 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате