Хисаря

20 фев 2013

Хисаря е един от най-посещаваните български градове. Причината за това е неповторимото съчетание между хилядолетна история и чудесни условия за здравен и СПА туризъм, което може да се намери в древния град.

Минералните извори винаги са привличали заселници по тези земи още от дълбока древност. Първите данни за Хисар датират още от 4-ти век преди Христа, когато тук се заселва Римският император Диоклециан и основава града. Привличат го безценните минерални води. Лечебните извори на Хисаря събират тук много и различни народи, а всеки от тях оставя ценни образци от своята материална и духовна култура. През годините земите са заселвани от траки, римляни, славяни и българи.

По време на управлението на Диоклециан започва укрепването на града с каменна стена. Останки от нея са запазени и до ден-днешен. Запазената част от това съоръжение за отбрана е ценен и рядък представител на римската архитектура в Европа. На много места крепостната стена е висока до 11 метра, а южната крепостна порта впечатлява със своята височина от 13 м. Тя е една от четири големи порти, които са били част от масивните крепостни стени.

Хисаря разполага с 22 извора. Тяхната температура варира от 41 до 52°С. Всички води са с ниска минерализация и са бистри, с приятни вкусови качества. Лечебната сила на хисарската минералната вода е научно доказана. Тя се използва за лечение на редица заболявания - бъбречни, жлъчни, урологични, стомашно-чревни, чернодробни проблеми и заболявания на опорно-двигателния апарат.

Освен историческите си забележителности и многобройните си минерални извори, Хисаря предлага и разнообразие от културни забележителности. Археологически музей разполага с богата сбирка от находки от най-различно естество. Сред експонатите има тракийски, римски и византийски съдове; колони, мраморни плочи, статуи. Впечатляваща е колекцията от златни, сребърни и бронзови монети.

Сред интересните обекти в Хисаря са още музейната сбирка на бъбречни камъни и читалището "Иван Вазов", което разполага с книги с автограф на автора. На Сирни Заговезни се провежда кукерско шествие по улиците на града с названието “Джумалите”. Традицията датира още от езически времена.

Ако сте фотограф и искате да публикуваме ваши снимки от красивите кътчета на България в нашата рубрика "Пътеводител", пишете ни на redaktor@bgdamma.com.

1763 | 20 фев 2013

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2013 02 21 #1
    Sharky*  Beyond hope 

    И е едно от малкото места в България, в които има ресторанти с вкусна храна и истински сървис (а не обиден, по български).

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате