Трявна - възрожденска автентичност

20 фев 2013

В северното подножие на Тревненска планина се намира един от най-китните български възрожденски градове. Трявна се отличава с автентична възрожденска архитектура и културно наследство, а това неминуемо привлича много български и чужди туристи.

Благоприятното разположение на Трявна е привличало заселници още от древността. Археологически изследвания показват, че едни от първите обитатели на тези земи са траките. В района има множество надгробни могили и останки от жилища точно от тяхното време. В близост до настоящата територия на града през 811 г. хан Крум нанася унищожителния разгром на ромеите и убива византийския император Никифор I Геник.

По времето на турското робство жителите на Трявна са освободени от данъци. Причината за това е ключовото разположение на града - жителите му се наемат със задачата да пазят проходите от непредвидени нашественици. Основните препитания на населението от този период са иконопис, дърворезба, казаслък, мутафчийство, куюмджийство и гайтанджийство.

Това, с което впечатлява най-много възрожденското градче, е красивата архитектура. Площад „Дядо Никола“ е единственият в България цялостно запазен възрожденски площад. Часовниковата му кула датира от 1814 г. На площада са разположени художествена галерия и музей на тревненската резбарска школа. Тук се намират също древният храм „Св. Архангел Михаил“ и старият каменен „Гивгирен мост“.

Повечето от къщите в архитектурния резерват на Трявна са запазили автентичния си възрожденски вид с резбарските работилници и дюкяни, а покривите им са от каменни плочи.  В такъв стил е и черквата на града, която се намира точно срещу часовниковата кула. Уникален по рода си е Музеят за африканско изкуство. В последните години центърът на града е изцяло обновен и озеленен. Фасадите на сградите са боядисани, а от балконите висят цветя.

Снимките са дело на българския фотограф Владимир Ганчовски. Можете да намерите още негови творби и да  го подкрепите на официалната му страница във Фейсбук тук. Ако сте фотограф и искате да публикуваме ваши снимки от красивите кътчета на България в нашата рубрика "Пътеводител", пишете ни на redaktor@bgdamma.com.

2125 | 20 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате