Конните традиции в Добруджанския край

17 апр 2013
Снимка: Манол Дончев

Две седмици след официалното честване на Тодоровден, празник, свързан както с Великденските пости, така и с коневъдните традиции в страната, присъствам на закъснялото честване в град Генерал Тошево, недалеч от Добрич. Всъщност събитието би било навреме за празника по стария календар – тринадесет дни след датата по нов стил. 


Организирани са няколко състезания, сред които традиционният турнир по конен спорт в чест на доц. Тодор Тодоров. Категориите за прескок са за млади коне или млади ездачи с максимални височини на препятствията 90, 110 и 120 сантиметра. Освен това се провеждат и кушии с несъстезателни коне, впрегнати в каручки магарета, конкурси за най-добре украсени каручки и впрегатни животни. За спечелилите има статуетки и парични награди. Интересно впечатление ми прави съдийската маса, която е повдигната върху ремаркето, теглено от трактор. Там е инсталирана и аудио уредбата, от която звучат кънтри мелодии и от време на време класически мотиви за успокояване на плашливите спортни кончета. Коментаторът търпеливо разяснява всяко съдийско решение, запознавайки публиката с принципите на спорта.


Състезанието е със скромни мащаби и присъстват представители на клубове предимно от Североизточна България – от близки селища като Българево и Албена, други места близо до Варна или Добрич. А населението на Генерал Тошево днес е предимно ромско или така изглежда по посещаемостта на празника, докато останалите улички и дворове остават тихи и на пръв поглед празни. А край трасетата се е събрала сериозна тълпа, която окуражава участниците и се смее на трудно контролируемите магарета, които криволичат по иначе правия асфалтов път, избран за тях. Видимо е познанството на местните с ездитните животни – мнозина са и тукашните ездачи, а конете, участващи в надбягването за непрофесионалисти, също са в добра физическа форма. В този край, където първоначално са се заселили аспаруховите българи, развъждането на коне и работата с тях все още са основен поминък. Въпреки типичното за последните десетилетия оттегляне към големите градове и тенденцията българите да имат досег с ездата предимно покрай спортните школи. Поне в този край те са много.

1597 | 17 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате