Ждрелото на Ерма – легенди, скали и приказна красота

09 май 2013
Снимка: Gagitta

Уикенд. Имате кола, приятели и немного свободно време. Излиза ви се извън жужащия кошер, наречен „София”, но не много далеч.

Ждрелото на Ерма или Трънското ждрело, както го наричат, е един добър вариант. Не само защото е относително близо (на около 70 км от София), а защото там наистина е приказно красиво и „диво”, но по един уютен начи. Място, където можете да заведете децата си или да се отдадете на по-истински и суров туризъм – то има много лица.

Ждрелото се намира близо до град Трън, до село Ломница, а дотам се стига по хубав асфалтов път. На 3 км от града е началото на Трънската екопътека, където можете да оставите колата си и да продължите пеш. Ако сте дошли само за пикник, можете да си останете там, в началото на парка, при реката. Има масички, малки дървени беседки, всяка от които е снабдена с барбекю. Кошчетата за боклук са толкова много, че няма как да замърсите района и тук оправданието „Няма къде да си хвърля отпадъците” не важи.

Цялото ждрело на река Ерма е дълго около 100 метра, а в най-тясната си част е широко не повече от 5 метра.

Река Ерма, дълга 65 км, тече на територията на България и Сърбия, извира от Власинското езеро, което е в западната ни съседка.  В България Ерма навлиза в село Стрезимировци, минава през Трън и излиза от страната при село Петачинци. Влива се в река Нишава.

Нагоре, към ждрелото, ще подминете много пейки – нови и чисти, като във всеки европейски парк. Ако е валяло, по обувките ви ще полепне малко червена кал, но пътеката е поддържана и разходката е истинско удоволствие.

Пътят на моменти е стръмен, на моменти – равен, на моменти се спускате надолу, а гледката постоянно се променя. Ако обичате да се зазяпвате и снимате, ще ви трябва доста време да извървите цялата пътека, която е около 13 км.

Още в началото ще преминете през един дървен мост, който започва да се клати, щом стъпите на него, и е малко страшничко като погледнеш надолу, към реката, но той само изглежда опасен, по него се минава спокойно. Парапетът на стълбите, които водят към моста, е скрепен с въжета, цялото място е като от някой фентъзи роман… трябва ви само сюжет.

Реката е бурна и много шумна, особено след дъжд, когато цветът ѝ се променя и водите ѝ стават златистокафяви. Усещането да стоиш на моста над реката си е истинско преживяване.

В този участък се намират и големите скали, разстоянието между които е не повече от 3 – 4 метра. Скалите в ждрелото са високи над 100 метра.

Отстрани се издигат стръмните скали на Жилав камък на юг и Църквището на север. В най-високите си части отвесните скални маси достигат до 150 – 200 метра.

Като минете моста и се покатерите малко, ще видите тунела в скалата, който е изкуствено прокопан, и свързва град Трън със село Банкя.

Една от най-разказваните легенди за Трънското ждрело е свързана с любовта и, разбира се, невъзможната любов. Младеж и девойка. Девойката била богата, а младежът – беден. Легендата гласи, че майчина клетва ги превърнала в камък – в две скали, обречени да са близо един до друг, но никога – заедно. Ерма е родена от сълзите им.

Ждрелото е един от стоте национални туристически обекти, обявено е за защитена територия през 1961 г.

Удивително красиво място!

5687 | 09 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате