Катакомбите на Св. София

13 юни 2013
Снимка: Мая Павлова

След дълго очакване и сложни реставраторски действия отвори врати един от най-интересните археологически музеи в София – Катакомбите под църквата „Света София”.

Мястото е култово и с древна история.
Крепостта Сердика, която е първата поселищна структура на тази територия, е построена от двама римски императори - Марк Аврелий и Комод, около 179 г. За монументалността на градежа и архитектурата дават сведения разкритите части от стени, сгради и основи. Крепостните стени били високи 10 метра, а кулите стърчали над тях с още 4.

Днешният храм Св. София е построен върху руините на няколко други сгради. Първо около II век е имало римски театър, след това, през няколко века, са изградени богослужебни съоръжения, последното от които - едноименната базилика, дала името на града София - Света София или Премъдрост Божия. Надградена върху солиден слой история, църквата в момента освен действащ храм, е и вход към миналото.

Преминавайки през него, ще можете да видите главния некропол на Сердика и погребалните камери на поколения свещенослужители и мъченици, така нареченият Мартириум. Те са с различна големина и на различни нива. В някои телата са били полагани отгоре, в други – през малък фронтален вход. Ще видите още стени от античните и средновековни сгради.

Все пак, от II век насам райоът се застроява и реконструира. Изложени са няколко предмета, намерени по време на разкопките – три пръстена с надписи, стъклена бутилка и две метални кутийки. Изключително интересни са мозайките, правени към средата на IV век в изградената тогава базилика, която става седалище на Сердикийския събор. В момента те все още са в реставрация и могат да се видят техни фотокопия, но имаме уверението на Общината, че през есента оригиналите ще бъдат в експозицията. В момента в една от залите има фрагмент от тях. Тогава ще бъде отворена и гробницата на епископ Хонорий, датирана от втората половина на IV и началото на V век.

През първия месец посещенията в музея са безплатни, като има няколко екскурзоводи, водещи групи от по 6 човека. Работното време е всеки ден от 9 до 17 часа. След 24 юни цената на билета ще е 6 лв. За учениците и студентите той ще е символичен – 2 лв.

Един ден в месеца ще има и свободен достъп, за да могат хората с по-ниски доходи също да посетят това историческо място. Експозицията включва мултимедийни презентации, информативни пана и холограми, пресъздаващи археологическите находки, разкрити по време на разкопките.

3770 | 13 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате