Лесни планински маршрути: Добринище – връх Безбог

02 авг 2013

Отдавна, отдавна, още в езически времена, хората вярвали в бог Перун. Той бил върховен бог и владелец на гръмотевиците и светкавиците, носел бури и дъжд и бил покровител на бойците по време на битка. Живеел в най-красивата планина на земята. Когато християнството се наложило по нашите земи, бог Перун се оттеглил на най-високия връх на своята планина, а тя и до днес носи името му – Пирин.


Със своите живописни езера и остри върхове Пирин е от най-предпочитаните дестинации за планински туризъм и преходи, но повечето от маршрутите са трудни дори за опитни планинари. Избрахме един лесен – от Добринище до връх Безбог.
Според легендата върхът носи името си от кървавата сеч над българското християнско население, която турските поробители направили в подножието на пиринския връх. Башибозукът се установил край Добринище. За да се спасят, българите се скрили високо в планината, край чудно красиво езеро. Когато храната им свършила, пратили първенците си в лагера на турците. Да кажат, че никой няма да си сменя вярата, та ако може, натрапниците да си тръгнат. Вбесените поробители обезглавили пратениците, после започнали да преследват семействата им. Настигнали жените и децата на брега на езерото и там ги избили до крак. Езерните води станали червени от кръвта на жертвите. Червеният оттенък на пясъка по дъното се вижда и днес. А мястото, на което нямало Бог, който да спаси хората, било наречено Безбог.


Връх Безбог е висок 2 646 метра. В подножието му е едноименната хижа, приветливо кацнала край брега на Безбожното езеро. От Добринище до хижа „Безбог“ има удобен лифт, който спестява километри стръмно изкачване. Самата хижа работи целогодишно, предлага хотелски комфорт и връзка с Интернет. Край езерото има много места, удобни и за еднодневен пикник.
Изкачването от хижата до върха е леко, подходящо е дори за малки деца. Пътят е маркиран старателно, разстоянието се изминава за около час и половина - два спокойно ходене. Внимание: Лифтът от хижата надолу за Добринище работи до 16:30 часа.
За прехода непременно трябва да сте с подходящи обувки и запасени с връхни дрехи, вода и храна. И разбира се – с фотоапарати или камери, защото гледката е неописуемо красива.

10781 | 02 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате