Назад към тайните на България

15 сеп 2013

Никополис ад Иструм

Това са останки от град, който някои историци наричат „българския Рим“. Намира се по поречието на р. Росица, която е приток на Янтра, на около 20 км от В. Търново в посока Русе. Местоположението на града някога не е било избрано случайно, а именно заради плодородната местност и главния някога път. В превод от гръцки името означава „Град на победата към Дунав“, но историците го наричат „Улпиев град на победата“ по името на основателя Марк Улпий Траян, който го създал през 102 г.пр.Хр., за да ознаменува победата си над тракийското племе даки. Въпреки че градът бил създаден от римлянин, бил по същество гръцки. В началото на седми век при инвазията на аварите градът бил разрушен, за да останат до днес само основите на някогашните крепости. Както много други исторически забележителности у нас, и тази в момента е почти неизвестна и някак си остава в сянката на Царевец.

 

Асенова крепост

Намира се в Родопите и е бегъл спомен за България, която се намирала на три морета по време на управлението на цар Иван Асен II. Днес останките от Асеновата крепост се намират на пътя Асеновград – Смолян, в северните склонове на Родопите. По исторически сведения крепостта съществува още от 5 – 4 век пр.Хр., построена е от траките. След това древните римляни я разширяват, а в края на XII в. Иван Асен я заздравява и оттогава именно носи неговото име. Днес Асеновата крепост е известна основно с параклиса „Света Богородица Петричка”, който се намира в нея. Храмът е бил първият в България, който е изграден в крепост.

Триград

Намира се също в Родопите. В селото съжителстват мюсюлмани и християни и между тях няма и следа от напрежение или неразбирателство. Напротив – Триград е известен със своя автентичен селски бит, традиции и запазено културно наследство. Свидетелство за това е фестивалът „Орфически мистерии”, който се организира в селото от много години. От историческа гледна точка се смята, че Триград е създаден от траките – първоначално като три села, слели се по-късно в едно, откъдето идва и името на селото.

Иначе Триград е известна туристическа дестинация заради трите си природни феномена: Ягодинската пещера, Дяволското гърло и Триградското ждрело. Ягодинската пещера е най-дългата в Родопите, известна е с причудливите форми на своите сталагмити, сталактити и сталактони. Дяволското гърло е феноменът, който събужда най-голям интерес. Представлява пещера, образувана от водите на река Триградска, падащи от височина 42 м – най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Входът на пещерата наподобява гърло, откъдето идва и името ѝ. След входа следва изкуствената галерия, която води към основите на водното течение. Легендата гласи, че тук Орфей е проникнал в подземното царство на Хадес, за да спаси своята любима Евредика. Последната забележителност на Триград е неговото ждрело. Това са варовикови скали, разположени от двете страни на шосето. Те постепенно се стесняват, подобно на огромен тунел. Освен, че са атракция за туристите, скалите са местообитание на редки видове растения.

Перперикон

И отново Родопите – на 15 км от Кърджали. Перперикон се намира в скалиста, труднодостъпна местност. При разкопки там са открити малък дворец, светилище – храм на Дионис. Предполага се, че в града живеело племето сатри, най-рано около VI – V в.пр.Хр. Името му пък идва от бога на камъка Пер. По време на цар Иван Александър се подобрява инфраструктурата на града – останките от която се виждат днес. Перперикон се свързва с много легенди и митове, именно заради храма на Дионис, намерен при разкопките. Дионис бил почитан от траки и гърци. Смята се, че в Перперикон било главното светилище и жрица се свързвала с бога, подобно на светилището в Атина. 

1667 | 15 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате