Пловдив – най-старият действащ град в Европа

19 сеп 2013
Снимка: MrPanyGoff

Според последното проучване и класиране, публикувано в британския ежедневник „Дейли Телеграф“, Пловдив е шестият най-стар град в света. Класирането включва градове, които не са изоставени, не са изчезнали и все още функционират и съществуват като активни общности. Най-старият, все още съществуващ град в света, е в Палестина, а за Европа това е българският Пловдив!

Според публикацията в „Дейли Телеграф“, градът е основан около 4000 година преди н.е. В момента той е дом на 379 882 души. Изданието описва българския град като изключително важен икономически, културен, образователен и транспортен център в страната, в който са запазени много антични места, включително римски стадион, античен театър и турска баня. Съществуват доказателства, че на същото място е имало още по-старо селище, основано около 6 000 г.пр.Хр. Най-важното писмено сведение за важността на града е от II век на Лусиан – гръцки писател, роден в Сирия. Той е отбелязал, че: „Наистина това е най-големият и най-красивият град в целия свят. Красотата му се вижда отдалече, а славата му се разнася навсякъде.“Вторият най-голям град в България, Пловдив, произхожда от тракийско селище, което по-късно е превърнато в голям римски град. Впоследствие попада под византийска и турска власт, но сега е част от Република България. Разположен е на двата бряга на Марица, северно от Родопите и южно от Стара планина, в централната част на Горнотракийската низина. Градът е създаден точно в подножията на седем сиенитни тепета, което му носи и името „Градът под тепетата“. Всъщност, най-старите следи от селище на това място са от неолитния период и датират от близо 6 000 г.пр.Хр. Предполага се, че тогава името му е било Кендрисос – наречено на името на божеството Аполон Кендрисос. Повече подробна информация имаме за едно от селищата на траките тук – Евмолпия, основано 1 200 г.пр.Хр.

Смята се, че през XII в.пр.н.е. праисторическото селище под седемте тепета прераства в древнотракийския град Евмолпия, който е един от първите градски центрове в Югоизточна Европа. В днешния Пловдив могат да се видят останки от него и днес. Бащата на Александър Велики – Филип Македонски, завладява градчето през 342 г.пр.н.е. и го нарича Филипополис, но траките си го връщат обратно. Преименуват го обаче Пулпудева, което е техният превод на Филипополис. През вековете Пловдив носи още най-различни имена – освен Кендрисос, Евмолпия, Филипополис и Пулпудева, той се е наричал още и Тримонциум, Филибе, Одрюза, Улпия, Флавия, Юлия, Плъпдив, Пълдин, Плоудин и други.

Aнтичното минало на Пловдив е огромно, а разкопките в съвременния град разкриват само една малка част от него. Сред тях са: Античният стадион, построен през II век, Античният театър от началото на втори век, който е и най-голямото родно постижение в областта на реставрацията на паметници от античността, вторият античен театър на Филипополис – Римският Одеон, построен пак около II век, Римският форум от I век, Археологическият комплекс „Ейрене“  –останки от представителна сграда от III век и Архитектурно-историческият резерват Старинен Пловдив.

Всичко това трябва да е задължителна част от една разходка из Пловдив. Духът на миналото и античността се усеща, когато се мине покрай театъра или стадиона, при това много по-силно и интензивно от много други стари градове. Чувството за национална гордост няма как да ни подмине. Не бива да се пропускат и тепетата – Хълма с часовниковата кула (Сахат тепе), Хълма на изворите и Хълма на духовете са обявени и за природозащитени територии. Главната улица на Пловдив е също сред забележителностите на града, а разкошни за отдих са: централният парк „Цар-Симеоновата градина“, „Дондуковата градина“, Ботаническата градина, парк „Бели брези“, парк „Рибница“ и парк „Лаута“.

Освен Пловдив в България има и други действащи градове със старо минало – Стара Загора, Варна и др..

6232 | 19 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате