Героите на 2012

14 фев 2013

През 2012 година АЗ ♥ БЪЛГАРИЯ отрази над 380 български постижения в спорта, изкуството, науката и обществената дейност. В класацията "Поводи за гордост 2012 - Изкуство, наука и обществена дейност" попаднаха 8 номинации. Сред номинираните има много разнородни личности - ученици, писател, музиканти и дори един старец, който е загърбил изцяло личното си щастие и се е отдал на каузата си.

Героят на 2012 носи името Марио Тихомиров и е само на 15 години. Много от вас знаят историята на това момче. Тя придоби изключителна популярност и накара много хора да се замислят. На 23 ноември Марио, който живее в социален дом с тримата си братя, спаси живота на второкласника Мишо. Рискувайки собствения си живот, Марио слиза в опасна пропаст, за да помогне на пострадалото момче и с негова помощ Мишо е откаран в болницата в Монтана.

Историята на Дядо Добри от село Байлово донесе вяра в доброто на много българи. 98-годишният старец се оказа един от най-големите дарители на храм-паметника „Александър Невски". Преди три години той даде 36 400 лева на един от най-големите символи на вярата в България.

Историята на българския моряк Петър Петров също успя да развълнува българите и да събуди чувството на гордост в тях. Мъжът, който помогна за спасяването на над 500 души при потъването на круизния кораб "Коста Конкордия", получи наградата на Европейския парламент за европейски гражданин за 2012 г. Петър Петров беше отличен и с приза "Мъж на годината".

2012 г. беше година на многобройни и значими успехи на българските ученици в областта на науката. Те донесоха многобройни златни, сребърни и бронзови медали за България от международни олимпиади по физика, информационни технологии, астрономия и математика. Списъкът е прекалено дълъг, за да изброим всички имена от него, но тези млади българи върнаха надеждата ни за българското образование.

Александър Деянов – SkilleR и Адриана Николова - Печенката поставиха България на световната музикална хип-хоп карта. SkilleR защити титлата си на световния шампионат по бийтбокс "Beatbox Battle World Championship" в Берлин и получи за втори път прозвището "Най-бързата уста в Европа"! Колежката му Печенката, която е родена в Плевен, спечели титлата при жените в същото състезание.

През 2012 г. за българския фолклор се чу отново и то не къде да е, а на Олимпийските игри в Лондон. Българската музика в изпълнение на "Мистерията на българските гласове" взриви публиката на Олимпийския турнир по синхронно плуване. Японските състезателки използваха песента "Ерген деда" за фон на своето изпълнение, а състезателките от Украйна играха на композициите на българките и френския композитор Оливър Деривиер, които бяха използвани и в компютърната игра Alone in The Dark!

Най-големият български успех в литературата за 2012 г. беше дело на Мирослав Пенков. Българският писател спечели престижната международната награда на BBC за кратък разказ с произведението си "На изток от Запада". Отличието си получава на официална церемония в Лондон.

1609 | 14 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате