България с шест медала от Европейското по борба

29 мар 2013
Снимка: Българска федерация по борба

Те го направиха отново. Българските състезатели по борба ни накараха да се гордеем, че сме българи! На Европейското първенство по борба в грузинската столица Тбилиси нашите представителите завоюваха шест медала - един златен, два сребърни и три бронзови. Медалистите на България по борба в класически стил бяха посрещнати от верните си фенове на летище "София" с червени рози.

Златото за България донесе талантливият Иво Ангелов. Българинът завоюва европейската титла в категорията 60 кг в класическия стил. Той победи Куйлаков от Русия с 2:0 части. На последните две Европейски първенства през 2011 г. и 2012 г. Иво успяваше да достигне до второ място и сребърния медал, но сега опитът му оказа своето влияние и той получи заслуженото отличие.

В категория до 96 кг българинът Владислав Методиев завоюва сребърен медал. Той се изправи срещу миналогодишния европейски шампион Алексанян от Армения, но не успя да го пребори за златото. Другият сребърен медал дойде от борбата в свободен стил. Владимир Дубов в категория до 60 кг се окичи със среброто, след като отстъпи на действащия европейски шампион Сат от Русия.

С три бронзови медала си тръгнаха българските състезатели. Явор Янакиев (до 74 кг) победи в борбата за бронзов медал Александър Дземянович от Беларус. Другите два бронзови медала дойдоха от турнира по борба в свободния стил. Леонид Базан в категория до 74 кг пребори Грегорян от Армения за бронзовото отличие, а Любен Илиев в категория 96 кг надделя над Езгон Шала от Албания.

Със своите три медала, злато за Иво Ангелов, сребро за Владислав Методиев  и бронз за Явор Янакиев, българските класически борци завоюваха второ място в отборното класиране на Европейското първенство.

Мачът на Иво Ангелов, който донесе злато за българина:


Международният олимпийски комитет прие за разглеждане предложението борбата да отпадне от програмата на Олимпийските игри през 2020 г. Българската федерация по борба е част от кампанията за запазването в програмата на игрите на спорта, който е един от най-успешните за България. Как да подкрепите и вие кампанията можете да разберете на официалния сайт на БФБ тук.

2486 | 29 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате