“Оскар” за Райна Кабаиванска

30 май 2013

От началото на 2013 година България убедително трупа световни признания, отличия, победи, титли и награди. В края на месец май добавяме още една към тях. Българската оперна певица и световноизвестна прима Райна Кабаиванска единодушно бе избрана за носител на "Оскар" на Международните награди за опера в Италия.


Райна Кабаиванска е родена през 1934 година в Бургас. Родителите ѝ са със съвсем различни професии – майка ѝ е учител по физика, а баща ѝ – ветеринарен лекар и университетски преподавател. На седем години майка ѝ я ориентира към музиката, като я записва на уроци по пиано и настоява Райна да ги посещава прилежно. Продължителните ѝ занимания в тази сфера я отвеждат до Консерваторията, където учи пиано и пеене. Още като студентка е солист на Ансамбъла на трудовите войски, както и член на хора на Софийската опера. Уникалните ѝ гласови възможности ѝ печелят стипендия за специализация за шест месеца в Москва, но благодарение на прозорливостта си Райна Кабаиванска успява да убеди тогавашния министър-председател да я прати не в Москва, а в Италия – Меката на операта.

Тази промяна предопределя целия ѝ живот, превръщайки я в световноизвестно име с международно признат талант. Малко след пристигането си в Италия тя се запознава с Дзита Фумагали-Рива – прочуто сопрано от 20-те години на XX век, при която се обучават едни от най-известните италиански оперни певци. Райна започва своето обучение именно при нея, заедно с прочутия тенор Франко Талиавини, и резултатите не закъсняват – още на следващата година тя печели оперния конкурс във Верчели с Лучано Павароти и дебютира в ролята на Жоржета в „Мантията“ на Пучини. Спечелването на Конкурса за млади изпълнители към школата на Миланската Скала допълнително затвърждава мястото ѝ на една от най-талантливите бъдещи оперни певици.

С цялостното си творчество и присъствие на световната сцена Райна Кабаиванска е оставила хиляди хора безмълвни, развълнувани и докоснати от магията на гласа ѝ и неговото въздействие. Множеството международни отличия и награди само подкрепят мащабното влияние на изпълненията и таланта ѝ – награда „Белини“, награда Viotti d'oro, награда „Пучини“, награда „Илика“, награда „Монтеверди“, приз „Лоренцо Великолепни“, орден „Стара планина“ за изключителен принос в областта на изкуството, орден „Велик офицер за заслуги към Италианската Република“, награда „Един живот, посветен на музиката“, Командор на Ордена за литература и изкуство на Френската Република.

Тази година, Райна Кабаиванска прибавя още едно огромно по значимост признание за своята дейност и живот. Световната прима бе единодушно отличена на Международните награди за опера в Италия и получи "Оскар" за кариера. Церемонията по връчването на наградите се състоя на Театро Комунале в Болоня и според италианската преса кралицата на вечерта е била неповторимата Райна Кабаиванска.

2216 | 30 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате