Как да поддържаме и удължим живота на матрака

28 дек 2012
Снимка: .sxc.hu

Чистотата и поддръжката на матраците е от огромно значение за нашето здраве. 

            Преди всичко, препоръчвам ви да си закупите протектор или надматрачна стелка, които ще осигурят защита на вашия матрак. Освен че могат да се перат в пералня без проблем, също така защитават и удължават живота на дамаската. Почиствайте редовно матраците си с прахосмукачка. Ако вашият е двулицев, въртете го на няколко месеца. А ако имате възможност, можете дори да го изтупате с тупалка, което помага да се отървем от праха.
           Как да се предпазим от акарите е често срещан въпрос, но и много трудна задача. Наличието на акари в матрака е предпоставка за развиване на астма или алергии. Не можем напълно да ги отстраним, но мога да ви дам няколко полезни съвета как да намалим проблема до минимум. Употребата на калъф при двулицевите матраци  и протектор или надматрачна стелка  при еднолицевите е една от превантивните мерки за предпазването от акари, както и честата смяна на спалното бельо. Знаете, че акарите се хранят с мъртви кожни клетки, затова почиствайте редовно с прахосмукачка. Ако имате възможност, изперете матрака с прахосмукачка с воден филтър, ефектът ще е още по-добър. Можете да използвате и спрей против акари, който се пръска през 3 дни върху самите матраци и е абсолютно безвреден при допир с кожата. Другото, което мога да ви препоръчам, е да ги изкарвате на пряка слънчева светлина през известен период от време. По принцип матраците с кухини, напр. пружинните, както и дунапреновите, са по-предразположени към развъждането на акари, в сравнение с латексовите и тези от пяна.
          Не можем да се отървем напълно от акарите, както и от праха , но ако редовно почистваме и предпазваме с различните видове протектори и стелки нашите матраци, ще намалим проблема до минимум и ще удължим живота на дамаската.  


           Надявам се, че съм ви била полезна с моите съвети!
 

4398 | 28 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате