За какво още може да послужи хладилникът

17 яну 2013
Снимка: foter.com

Хладилникът е един от незаменимите уреди в дома и живота на човека. Но колко от нас знаят, че може да се използва не само за съхраняване на хранителни продукти? Той може да ни бъде в помощ и при множество битови проблеми.

Като например:

Да удължите живота на свещите

Ако подържите свещта няколко часа в хладилника, преди да я запалите, ще увеличите продължителността на нейното горене. Ако съхранявате в него използваните свещи, лесно ще отстраните следите от стеклия се восък и те ще придобият предишния си вид.

Да разделите слепени фотографии

Ако притежавате купища фотографии и сте принудени да ги съхранявате в кутии, чекмеджета и др., това може да доведе до слепването на някои от тях. Ето тук може да ви помогне вашият хладилник. За да не повредите любимите си снимки, оставете ги за половин час в него, а след това внимателно, с помощта на тънък нож, се опитайте да ги разделите. Ако не успеете от първия път, върнете ги да постоят още малко в хладилника. Този метод можете да използвате и при други слепени предмети.

Да направите повече пуканки

За да могат царевичните зърна да се разтворят по-добре, съхранявайте ги във фризера. Когато искате да направите пуканки, не ги размразявайте, а ги използвайте веднага след изваждането им от хладилника.

Унищожите неприятна миризма

Ако пластмасов съд мирише на риба или старата книга – на прах, оставете ги за една нощ във фризера и на сутринта от миризмата няма да е останала и следа. С помощта на този метод можете да се избавите от всяка миризма.

Отстраните залепнала дъвка

Никак не е лесно да се отстрани залепнала за дрехата дъвка. И тук на помощ ни се притичва фризерът. Нека дрехата престои в него няколко часа, след това отлепете внимателно дъвката с нож, а петното изперете. Този метод действа и при накапана с восък дреха.

Удължите живота на женските чорапи

Ако искате чорапите да ви служат по-дълго време, просто ги пъхнете във фризера за няколко часа. Това ще ги направи по-устойчиви на разтягането и така ще ги носите по-дълго време. Не забравяйте да ги размразите, преди да ги обуете, не рискувайте да се простудите.

Премахнете торбичките под очите

Просто дръжте във фризера 2 чаени лъжички. Когато се наложи да премахнете подпухналостта под очите, прилепете към тях за минутка студените чаени лъжички. От студа кръвоносните съдове се свиват и това ще доведе до оттичане на събралата се течност.

Увеличите трайността на козметиката

Съхранявайте козметиката си в хладилника (не във фризера!). Това ще забави скоростта на развитие на бактериите и ще удължи срока ѝ на годност.

Да отпуснете бързо обувките

Ако искате да отпуснете бързо новите си обувки, можете да го направите с помощта на вода и фризер. Напъхайте в тях плътни полиетиленови торбички, напълнете ги с вода и ги сложете във фризера. При замръзването си водата се разширява и това ще увеличи размера на обувките ви.

Да съхраните аромата на кафето

При продължителното съхранение на кафето протичат химични реакции, които се отразяват на вкуса и аромата му. Затова е препоръчително да го съхранявате във фризера, което на практика ще преустанови тези реакции. За непродължително съхранение можете да използвате и хладилника. Не размразявайте кафеените зърна, преди да ги смелите.

4108 | 17 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате