Да се погрижим за хладилника

23 сеп 2012
Снимка: morguefile.com

Грижата за хладилника е важен и отговорен процес, от който зависи здравето на цялото семейство.


Почистването трябва да се прави на всеки 2-3 седмици. Това включва както почистване на самия хладилник, така и преглед на продуктите в него.
Съвременните хладилници се саморазмразяват, но ако притежавате по-стар модел, изключете и оставете вратата отворена. Не се опитвайте да откъртвате леда - ако бързате, оставете вътре купа с гореща вода и затворете вратата.

След като размразите, дезинфекцирайте всички вътрешни и външни повърхности, включително кошницата за зеленчуци и полиците по вратата.

Има специални спрейове за почистване на хладилник, които не изискват плакнене, но можете да ползвате и всеки друг кухненски дезинфектиращ препарат, при условие, че след него изплакнете и подсушите с чиста кърпа.

 

Ето и някои правила за експлоатация на хладилника, които биха удължили живота му:

Не го слагайте непосредствено до нагревателни уреди, нито на място, директно огрявано от слънцето.

Регулирайте температурния режим в зависимост от окръжаващата го среда. Оптималната температура за съхранение на хранителни продукти е 4-8ºС, при по-ниска продуктите могат да замръзнат, а и ледът ще се образува по-бързо, повишавайки разхода на електроенергия. Не допускайте лед с дебелина по-голяма от 5-6 мм.

Не слагайте гореща храна в хладилника. Това вреди на работата му и повишава разхода на ток.

Сведете до минимум отварянето и затварянето на вратата му. Надничайки в хладилника, извадете наведнъж всичко, което ще ви трябва.

Не съхранявайте в него това, което би могло да стои в шкафа. Той употребява излишна енергия, за да охлади нещо, което чудесно се съхранява и на 20ºС. Освен това - прекаленото запълване на хладилника пречи на циркулацията на студения въздух и също води до преразход на енергия.

Продуктите със силен мирис, както и тези, които абсорбират миризми, съхранявайте плътно опаковани в домакинско фолио или в завързани найлонови пликове.

 

Да се говори за десетилетия безпроблемна работа на хладилника е прекалено, но ако полагате необходимите грижи, той би могъл да ви служи дълго след гаранционния срок.

2446 | 23 сеп 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2013 01 12 #1
    Rds   

    Много полезна статия, само че аз имам нужда от малко (всъщност повече!) помощ при избора  на нов хладилник... Това което знам е: не искам да е по висок от 180см, да има фризер по възможност от долу, да е икономичен и да е до 800лв (1000 макс)... Моля помогнете с личен опит!:)

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате