Историята на кухненския робот

18 сеп 2012
Снимка: .qrbiz.com

В историята, за разлика от българския език, не съществува условното наклонение: какво би било, ако… 
Затова няма да предполагаме какво би било, ако преди близо век и половина не се беше появил най-незаменимият и универсален кухненски уред, обединяващ в себе си множество функции.

В началото на ХIХ век не съществували никакви специализирани механизми и приспособления за приготвянето на храната.

Домакините били принудени да проявяват изобретателност, използвайки подръчни средства. Например, Елена Молоховец в популярната по онова време (1861 г.) кулинарна енциклопедия „Подарък за младата домакиня или Средства за намаляване на разходите в домакинството”, съветвала бульонът да се прецежда през тъкан, опъната между краката на табуретка. И това не е малограмотна провинциалистка, а възпитаничка на Института за благородни девици в Смолни.

Първите образци, предци на съвременната битова техника били механичното ренде и месомелачката.

Първите свидетелства за месомелачката се появяват в края на XIX век. На изложба в Бъфало този прибор прави фурор. Пресата го възхвалява и говори за триумфа на уреда, който съществено облекчава труда на домакините.
Именно XIX век е векът на бумът в кухненските новости – регистрирани са повече от 185 патента за кафемелачки и около 500 – за всякакъв вид картофо- и ябълкобелачки.
Началото на ХХ век е забележително с електрификацията в домовете, включително на кухненското оборудване. Но преломът в развитието на кухненските приспособления започнал чак след Втората световна война. В този период експертите открили, че правилната организация на работното място в кухнята може да донесе финансова изгода на домакинството. След като осъзнали тежестта на домашния труд, инженерите се заели с неговата автоматизация и модернизация.
Кухненският комбайн станал водещото изобретение на 70-те години на ХХ век. Предшественик на комбайна е блендерът, изобретен през 1922 г. Това било неголямо електрическо устройство с висока чаша за съставките и ножове на дъното, които разбивали, кълцали и размесвали продуктите.

Впоследствие американецът Карл Сонтхаймер обърнал внимание на блендера, доработил го и го снабдил с различни приставки. Резултатът от работата на талантливия инженер бил представен пред широката публика през 1973 г.

Надали процесът на подобряване на комбайна е приключил. Той вече е толкова сложен, че домакинята трябва едва ли не да ходи на курс, за да овладее всичките му функции. Но въпреки, че се приближава до идеала, фирмите за битова техника непрекъснато представят нови модели – по-функционални, по-красиви, по-ергономични, по-…

1839 | 18 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате