Идеи за по-лесно домакинстване

02 апр 2013
Снимка: sxc.hu

Има перфектни домакини – хора, които с каквото и друго да се занимават в ежедневието си – 8-10 часов работен ден, 3 деца, съпруг/а,  2 котки, 3 кучета и хоби – успяват да поддържат дома си в идеален вид. Има обаче и много други, за които поддържането на дома идва в повече, като се добави към останалите ежедневни дейности.
Ако и вие сте от тях, сигурно изтръпвате като си помислите, че пак е дошло време за почистване и подреждане, а мисълта, че в дома ви ще влиза чужд човек, ви изпълва с потрес. Дори и да не сте мърлячи (каква звучна дума!), е много вероятно да се наслаждавате на чиста, подредена къща, но да не искате да прекарвате часове наред в привеждането ѝ в добър и спретнат вид. Ето някои идеи, които могат да облекчат поддържането на дома.

 

Чистете по график.

В началото може да срещате трудности да направите това. Да чисти човек по график е... скучно, досадно, отегчително...
Бъдете методични – набележете по ден от седмицата за всяка стая. Така стъпка по стъпка ще превърнете домакинстването в лесна и не толкова времеемка задача. Ако свикнете да чистите кухнята всеки вторник, да речем, вместо когато вече не издържате мръсотията и тавите залепват за плота, ще ви е много по-лесно да поддържате реда. Когато чистите по график, също така, е значително по-голям шансът домът ви да е по-подреден.

Няма нужда да правите цялостно почистване на набелязаната стая и подреждането ѝ в деня за чистене, разбира се, ако задачите са твърде много. Едната седмица можете да набележите разчистване, подреждане и хигиенизиране на шкафовете в кухнята, на следващата – подреждане по плота и под него и детайлно чистене на котлони, фурна, микровълнова печка и т.н. След няколко такива офанзиви е доста вероятно да можете да правите цялостната поддръжка на една стая в един ден. Тъй като надали искате да събирате мръсни чинии, докато дойде денят за чистене, ще има дейности, които да вършите всеки ден, разбира се, като миене на чинии, рутинно забърсване на плотове, котлони и т.н.

Дръжте почистващите препарати под ръка.

Може да звучи странно, но е факт, че ще улесните работата си, ако държите нещата на удобно място, вместо всеки път да се чудите къде сте ги оставили и да сновете из къщата, когато ви потрябва нещо. Можете да ги съберете в по-голям пластмасов панер с дръжки, който да е лесен за пренасяне от стая в стая. Така всичко ще ви е накуп – препарат за прозорци, препарат за повърхности, препарат за под, абразив, гъбичка, домакинска хартия, микрофибърна кърпа... само трябва да вземете панера с вас в нужната стая. През останалото време го прибирайте на високо и недостъпно за деца място.

Вършете нещата веднага.

Това е вариант на „не оставяй днешната работа за утре” – поговорка, която много хора тълкуват като „не оставяй днешната работа за утре, ако можеш да я свършиш вдругиден.”
Това, уви, не важи за домакинската работа – колкото повече я отлагате, толкова по-ужасно става всичко и в края на седмицата вместо да си почивате, прекарвате почивните дни в усилена работа, в резултат на което очаквате понеделника, за да си „починете” в офиса... неефективно и ненужно, нали?

Опитайте вместо това техниката на не-отлагането. Звучи смешно, знам, но наистина работи. Ако не вярвате, опитайте – поне за седмица.

Оправете леглото си още със ставането – това е дребно нещо, което обаче придава оправен вид на голяма част от спалното помещение.

Разтребвайте масата веднага след обяд/вечеря. Изцяло, с раздигане на чиниите, избърсване, почистване на пода от трохите, ако има такива. Измийте чиниите веднага или заредете миялната машина, щом ги раздигнете от масата.

Ако по някаква причина нямате възможност да ги измиете веднага, вместо това напълнете голяма купа с топла вода и малко препарат. Отстранете остатъците от храна и пуснете чиниите да се накиснат в купата с топла вода. Така ще са съвсем лесни за измиване по-късно, без по тях да засъхва храна.
Не оставяйте тенджерите и тиганите „за после”. После пак ще имат нужда от миене, уви, най-много да е по-трудно, когато засъхнат.

Ако покапете по плота или пода, избършете с влажна домакинска кърпа веднага.

След като пералнята или сушилнята свършат да работят, извадете дрехите веднага – дори да имате супермодерни уреди, в които дрехите не се мачкат, пак вас ще чакат да бъдат извадени и сгънати.

Ако гладите, не изчаквайте да се натрупа огромна купчина прани дрехи, за да започнете – вместо това ги разпределяйте според това, какво количество сте свикнали да гладите на един път. Иначе ще изпитвате все по-голямо нежелание да се захванете.

В началото може би ще изпитвате трудност и досада да вършите дребните неща веднага, вместо да ги отлагате. Но в дългосрочен план сами ще видите, че така е много по-лесно – ако няма натрупани куп дреболии, които чакат вашето внимание, защото сте ги свършили между другото, ще имате повече свободно време.

14576 | 02 апр 2013

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

  • 2013 04 03 #1
    strugarka   

    не ми беше нито интересно ,нито полезно...

  • 2013 04 04 #2
    WomanBerry  Добронамерена и честна 

    Последната точка е най-добрият вариант smile С времето става машинално и никога не се питаш: Какви са тея хиляди чинии в мивката и кога ги натрупах :D

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате