Как се декорира метална кутия

24 апр 2013
Снимка: Т. Русева

Падам си малко Плюшкин, затова у дома изобилстват кутии, кутийки и кутийчета, в които има наврени най-разнообразни съкровища, ценни и не толкова ценни.

Една от най-важните кутии обаче е Кутията за сладки.

Всяко домакинство трябва да има една такава кутия, която да прибира онези меденки, дето трябва да престояват по цял месец преди ядене, или просто да слага вътре поредната сладкарска продукция, ако например има непослушни деца и котка, които обезателно пипват, разпиляват и скриват под дивана всичко непокрито, както е в моя случай.

И така, ето как да си направим една проста кутия за сладки. Най-напред, трябват ни:

  • Метална кутия за сладки (нали не помислихте, че ще майсторим самата кутия?). Готова кутия от датски маслени сладки е чудесен избор.
  • Спрей-боя за метал – последното е важно уточнение, защото боите биват различни видове.
  • Декоративни орнаменти за принтиране, ако искате по-различна украса на кутията.

Най-напред подгответе кутията. Почистете я със спирт, за да се махнат всички лепкави следи от малки пръстчета и оставете да изсъхне.
Подгответе си и работната повърхност – поради естеството на спрей-боята, не ви съветвам да работите в затворено помещение без добро проветрение. Застелете надлъж и нашир със стари вестници, опаковъчна хартия или найлон, за да избегнете боядисване на места, които не сте предвиждали да украсявате.

За да хване боята по-добре, желателно е да минете металната повърхност на кутията с мнофо фина шкурка. Това не го знаех, преди мъжът ми да мине и ехидно да ми го съобщи пост-фактум, така че не го направих (и пак стана), но Гугъл потвърди думите на мъжа ми, така че можете да добавите стъпката с шкурката.

И  така, отворете кутията – ще боядисваме капака и самата нея поотделно. Разклатете боята дълго и сериозно – в указанията на повечето спрейове е посочено 3-5 минути и има защо – ако пропуснете разклащането, съставките на боята няма да са добре смесени и по-трудно ще постигнете добър ефект.

Готови... пръскайте!

Опитайте се да го правите максимално равномерно, като местите спрея и обикаляте кутията. Не се притеснявайте, че не се получава равен слой от първия път и избягвайте да наслоявате от веднъж – ще изсъхне много бавно и трудно!

Изчакайте известно време боята да изсъхне – повечето бои съхнат наистина бързо – и напръскайте отново. В зависимост от цвета на основата, ще отнеме 2-4 ръце, за да постигнете плътен и равномерен цвят.

Това, което никой не ми е казал, преди да почна да боядисвам с боя-металик е, че частиците ‘металик’ са малки, фини – и летят навсякъде. Тъй като си правя златна кутия, освен нея, сдобивам и себе си с хубав, траен и доста видим хайлайтър по лицето, декоративните перли за озаряване на кожата ряпа да ядат.
Ето, за разлика от мен, вие сте предупредени, така че като боядисвате кутиите си, не заставайте по посока на вятъра, особено ако изберете тъмни цветове за боядисване.

И така, основният вид на кутията ми е готов. Решила съм да я украся със звезди. В интернет си намерих звезди по мой вкус, разпечатах и с макетен нож изрязах формите.

Тук е важно да се спомене, че при изрязване на фигурите е добре да предвидите как ще пръскате боя върху тях – не трябва да са изрязани много близо до ръба на листа, както и да не са близо една до друга, за да не пръскате и извън очертанието, което искате. Аз ползвах няколко листа с отпечатани звезди, като на всеки бях изрязала различни, за да не пръскам на нежелани места.

Закрепвате внимателно листа с изрязаната фигура, която трябва да е съвсем плътно до повърхността (аз го държах с ръка) и... пръскайте!

Тъй като пръскаме на вече плътен и равен фон в концентрирано място, обичайно едно пръскане е достатъчно, за да се отбележи добре фигурата.

Оставете да изсъхне и готово, имате си декорирана кутия.

Може да искате да я оставите отворена да се проветрява по-дълго време – нищо, че я боядисвате само отвън, миризмата на боя може да е доста упорита.

Напълнете с домашна или купешка продукция и се насладете на уменията си.

Веднъж боядисана в основен цвят, кутията може да бъде украсена не с декорации от боя, а с рисувани декоративни елементи, или да ѝ залепите отгоре неща – копчета, панделки и т.н. – изобщо, каквото ви хрумне.

...А който не внимава и не ползва гумени предпазни ръкавици, когато работи с бои, става като Златното момиче, което бъркало в реката със златна вода.

3086 | 24 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате