Как да патинираме сребро?

03 май 2013

1. Методът на жълтъка

Отделете жълтъка от белтъка на едно яйце – по принцип можете да го ползвате цяло, но белтъкът не е нужен за патинирането, така че можете да го ползвате за готвене (жълтъкът ще трябва да изхвърлите след края на процедурата).

Разбийте жълтъка с вилица. В кутийка с плътно прилепващ капак или в пликче, което можете да затворите добре така, че да не влиза въздух, сложете среброто и разбитото яйце. Оставете да престои 10-12 часа. Когато времето изтече, измийте среброто и подсушете – ще видите, че видът му вече не е толкова лъскав и нов.

 

2. Методът с белина

Бърз и лесен начин да потъмните сребро е да го потопите в белина. Като внимавате, защото белината съдържа химикали, опасни за здравето ви (и дрехите ви!), в подходящ стъклен или пластмасов съд сипете малко белина върху среброто. Този метод действа много бързо, затова на всеки 30 секунди проверявайте докъде е стигнало потъмняването, за да не потъмнее среброто повече, отколкото искате. Извадете го внимателно, изплакнете с топла течаща вода и подсушете. Ще видите, че среброто е добило вид на носено – не толкова лъскаво и по-тъмно отпреди.

3. Методът на душа

Ако нямате бърза работа, поставете среброто в банята някъде около душа така, че до него да достигат водни пръски. Оставете няколко дни до няколко седмици. Постепенно ще забележите, че среброто потъмнява и добива вид на старо.

5488 | 03 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате