Как се почистват сребърни бижута

10 май 2013
Снимка: Gagitta

Среброто е красив метал, чиито отблясъци придават елегантен вид на посуда, декорации или бижута.

Ако имате сребърни бижута, които не носите постоянно, с времето ще забележите, че те губят привлекателния си вид – почерняват и не са така лъскави.
За нещастие, среброто е и крехък, сравнително мек метал, лесно се надира и по него могат да останат следи при невнимателно боравене. Ето как да го почистите в домашна обстановка лесно и безопасно:

Обикновена паста за зъби

Това е един от най-често използваните методи за домашно почистване на сребро. Изберете обикновена паста за зъби – не гел. Подберете я съвсем проста, без „сода ефект”, без избелващи частици – т.е. абразивите в нея да са сведени до минимум. Вземете парче мек плат – например от стара тениска – и сложете малко количество паста върху него. После внимателно и нежно изтъркайте бижуто. Ще забележите как парчето плат потъмнява, а среброто възвръща блясъка си.

За дребни бижута можете да опитате да ги полирате и директно с паста, нанесена на пръстите ви, между които внимателно да потривате среброто. Ако забележите, че по бижуто се появяват драскотини, прекратете полирането и изплакнете среброто. След края на почистването отмийте старателно остатъците паста за зъби и подсушете.

Сода за хляб

Содата за хляб ще отстрани упорита наслоена патина и черни следи по среброто, но е твърде силен абразив – използвайте я само ако нямате против да имате драскотини след края на процедурата. Смесете сода за хляб с малко топла вода до получаване на гъста кашица, след което, също както с пастата за зъби, я нанесете на парче мек плат и полирайте. Накрая изплакнете старателно и подсушете среброто.

„Вана” за сребро

Можете да пробвате да направите „вана“ за почистване на сребърните си бижута. В подходящ съд налейте вода. Сложете в нея готварска сол – много сол. Трябва да е толкова много, че да се разтвори за около минута с бъркане на водата. От алуминиево домакинско фолио пригответе „ваничка“ и внимателно я спуснете във водата, така че в нея да попадне част от солената вода и потопете среброто (внимавайте да не се изгорите). Би трябвало да видите как черните петна започват да се разтварят. След това извадете сребърния предмет, измийте го с топла вода и го подсушете. Можете да смесите солта със сода – и двете служат за електролит, а почистването на среброто се дължи на проста химична реакция между сребърния сулфид и алуминия. (Въпреки че това е един от най-разпространените начини за почистване на сребърни бижута, личният ми експеримент показа, че той не е толкова ефективен, колкото пастата за зъби или готовата течност за почистване).

Готова течност за почистване на сребро

Такава химическа течност можете да намерите в магазините и работилници за сребро, както и в някои от сайтовете за каталожна търговия. Имайте едно на ум – такива смеси съдържат много химикали и могат да не са безопасни за вас или за среброто ви. Обичайно предметът се потапя в течността и след като постои няколко минути, се вади (например с вилица, дървена клечка или друго подходящо нещо, ако не желаете да пипате с голи ръце), измива се с течаща вода и се подсушава. Предупреждение: такива течности почистват наистина много основно. Ако някои от бижутата ви имат патина, която е нужна за добрия им външен вид, не ги потапяйте – ще я изгубят.

Паста за полиране на сребро

Можете да разпитате при майсторите на сребро, в магазините за сребърни изделия или в ремонтните работилници за бижута откъде да се сдобиете с такава паста.

А най-сигурният начин да почистите скъпите си бижута е да ги занесете на майстор на сребърни изделия (сребрар), който да ги почисти. Това важи особено за старото сребро с патина – да не загуби красотата си и едновременно с това да е чисто.

64058 | 10 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате