Почистване с оцет

18 сеп 2012


Приложения в домакинството


Днес, когато сме подложени на въздействието на всякакви химични отрови, много от нас се опитват да заменят агресивните към природата и човека почистващи препарати с по-безвредните и натурални техни алтернативи. Едно такова позабравено средство е обикновеният оцет. Той става не само за направата на кисели краставички, но и на практика е едно от най-евтините и разпространени почистващи средства.

Оцетът в кухнята

  • За да се избавим от миризмата на готвено и да неутрализираме неприятната миризма, можем да кипнем една чаша вода, към която сме прибавили 1 ч. л. оцет.
  • За да премахнем миризмата на цигари, в стаята можем да сложим малка чашка с оцет.
  • За отстраняване на миризмата от бурканите, в които са се съхранявали различни храни, достатъчно е да ги изплакнем с оцет.
  • За да почистим чашите от петната от чай или кафе, може да ни помогне смес от равни количества сол и оцет.
  • За премахване на петната от алуминиевите, стъклените или порцелановите съдове е подходящ разтвор, приготвен от ¼ ч. ч. оцет и 2 ч . ч. вода. Кипнете течността в съда, след това го измийте с топла вода и веро.
  • Ако прибавим оцет към водата, с която мием прозорците (1/2 ч. ч. на 4 л вода), стъклата им ще светнат.
  • Петната от храна също могат да се почистят лесно с помощта на разтворен във вода оцет. Засъхнали тенджери и съдове можете да накиснете за половин час, след което да измиете с веро и топла вода.
  • Разтворът от ½ ч. ч. оцет и 1 ч. ч. вода е прекрасно средство за почистване на микровълновата фурна. Напълнете някакъв съд и го поставете вътре, без да го захлупвате. Пуснете на пълна мощност за 3-4 минути. След това оставете да постои още 15 минути, след което забършете вътрешността на фурната със суха кърпа.
  • За да почистите кафемашината, налейте в контейнера за вода 3 части оцет и 5 части вода. Включете я и я оставете да направи пълен цикъл. След това повторете с чиста вода, за да отстраните остатъците от оцета.

Разтвор от бял оцет за почистване на дрехите

Може да се използва успешно при почистването на мазни петна и отстраняването на неприятни миризми. Просто добавете разтвор от оцет, когато перете замърсените дрехи.
За да отстраните петната от дезодорантите, можете леко да ги натъркате с оцетен разтвор. След това изперете, както обикновено.
Оцетът може да помогне да отстраните варовика и следите от перилните препарати във вашата пералня. За целта налейте 1 чаша оцет в дозатора, нагласете на програма за пране с гореща вода и пуснете пералнята, но без дрехи.

Други идеи за употребата на оцета в домакинството

Ако искате да премахнете миризмата на котешката тоалетна, също не можете да минете без него. Почистете съда и го накиснете в разтвор на оцет за около 20 минути, след това изплакнете и подсушете.
Варовиковите отлагания по душа и крановете също можете да отстраните успешно с помощта на оцет. Намажете проблемните участъци и ги оставете да престоят цяла нощ. На сутринта просто изплакнете с топла вода.
Ако сте почиствали голямо количество плодове или зеленчуци и по ръцете ви са останали петна, натъркайте ги с оцет.
2 чаши оцет, добавени в пералнята, почистват добре както памучните, така и вълнените одеяла.
Разтвор на оцет ще ви помогне да се справите с насекомите у дома. Намажете первазите на прозорците, за да предотвратите тяхната поява.
Разтвор на оцет и сол ще помогне да почистите ютията. Същата смес можете да използвате и за полиране на сребро.
 

9815 | 18 сеп 2012

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате