С куче в чужбина

13 яну 2013
Снимка: Andrew Morrell Photography

Първото и най-важно условие, за да вземете вашия четирикрак член на семейството на екскурзия извън граница, е да има имунизационна книжка, паспорт и чип. 

След като кучето или котето е чипирано, то трябва да има и направени ваксини. Тази срещу бяс е основното условие кучето да бъде пуснато в чужбина.
Кастрираното животно винаги има предимство. Запомнете обаче, че ако сте правили кастрацията след последната ваксина за бяс (обикновено се правят веднъж в годината), според разпоредбите трябва да повторите инжекцията.

Ако ще пътувате със самолет

Има разлики между това дали ще пътувате със самолет, или с кола. Освен че пътуването по въздух е по-стресиращо за кучето, уреждането му може да се превърне в кошмар и за вас. Преди всичко останало, месеци по-рано, трябва да приготвите клетката, в която животното ще пътува. То трябва да свикне с нея, за да няма проблеми по време на полета. Добре е да се свържете с авиокомпанията, с която ще пътувате, за да разберете дали нямат по-специфични изисквания. Трябва да знаете, че ако на самолета ще има котка, може да ви бъде отказано пътуване с куче. И обратното. Затова, колкото по-рано се свържете, толкова по-големи са шансовете всичко да е наред. Някои компании допускат котета и кучета от по-малки породи да пътуват с вас в пътническата част. Но колкото са по-големи, толкова по-вероятно е да ги изпратят в багажното.
Тук е ролята на клетката. Тя трябва да бъде с такива размери, които да позволяват на домашния ви любимец да се вози прав, седнал и легнал. Не трябва обаче да е прекалено голяма, за да не се движи съвсем свободно. Пригответе храна и вода, ако полетът е по-дълъг. Те трябва да са в клетката заедно с животното. Осигурете му комфорт – меко одеяло, любима играчка...

Защо трябва да вземете клетката по-рано?

Малко са домашните любимци, които са свикнали да живеят на пространство от метър на метър, нали? Повечето се ширят върху спалнята ви, излягат се на дивана, разполагат с пухено легло... Затварянето им в клетка може да окаже неблагоприятен ефект върху тях и да ги стресира трайно. За да избегнете това, когато закупите клетката, оставете я отворена вкъщи и сложете вътре кокал, любимата играчка или одеялото, на което спи най-редовно домашният ви любимец. Накарайте го да свикне с обстановката. Колкото повече време има за това, толкова по-добре. Ако и това не помогне, можете да се консултирате с ветеринар – дали е възможно да бъде сложена упойка на четирикракия ви  приятел.

3050 | 13 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате