Аквариумът в хола - невероятна “жива” картина

29 яну 2013
Снимка: petscarecenter.com

Акваристиката е сред най-популярните хобита, но са нужни предварителни знания и подготовка. Ако  желаете да отглеждате декоративни рибки, можете да си купите или поръчате аквариум в специализираните зоомагазини.  Те ще ви предложат много възможности за форми и модели, но трябва да знаете, че големината и формата на съда играят голямо значение за създаването и поддържането на биологичното равновесие.  Дългите и тесни аквариуми са подходящи за риби с дълги тела, за да имат повече простор и място за плуване. А късите и високи аквариуми са подходящи за плоските видове.  За да могат да се развиват нормално, не бива да се отглеждат в по-ниски съдове от 50 сантиметра и с вместимост на водата по-малко от 100-150 литра.  В противен случай екземплярите остават малки на ръст.


В домашни условия можете сами да си направите аквариум  с лепени стъкла. Те се залепват с прозрачен силикон, който ги споява добре, но трябва да са правилно отрязани и добре изгладени, за да се избегне теч. Колкото по-голяма вместимост има съдът, толкова по-големи сили ще действат върху корпуса му, затова на големите литражи от 100 литра нагоре е добре да залепите допълнителни скоби, които няма да позволят издуване на стъклата и евентуално отлепяне.
Добре е да знаете, че дебелината на стъклото зависи и от големината на аквариума. Например съд с вместимост от 70-80 литра трябва да бъде от стъкло 6 мм, а съд с вместимост над 200 литра - със стъкло от 8 или 10 мм.
Когато си избирате аквариум, трябва да знаете, че колкото е по-голям, толкова по-лесно се поддържа. Малките аквариуми изискват повече опит и често контролиране, затова идеалният съд е с обем 80-100 литра или с размери 70 см дължина, 45 см височина и 30 см широчина. По принцип е прието, че за всяка рибка са необходими поне 3 литра вода, но практиката показва, че това се отнася за съд без изкуствена аерация на водата.

След като сме избрали аквариум, трябва да изберем подходящо място за него. Той не бива да се слага близо или срещу прозорец, за да не бъде огряван от слънчевите лъчи. Идеалното място за него е най-тъмният ъгъл в стаята, но при определени условия подходящо може да бъде всяко място, тъй като навсякъде той може да се засенчи или освети. Най-красиво е, когато се вгради в някоя мебел или в стена. Но ако решите да направите специална поставка за него, тя трябва да е здрава и да бъде съобразена с теглото на пълния аквариум. Горната част на поставката трябва да е много равна и е добре да бъде постлана с парче от велтер или стиропор, за да може да поеме евентуалната кривина на плоскостта и да се избегне спукване на дъното на съда. Също така е необходим достъп до електрическата мрежа, за да бъде осигурено осветление, отопление и филтриране.

След като сте избрали подходящото място на аквариума, пристъпете към неговото оформление. Дъното на добре измития аквариум застелете с грунд. Той служи за вкореняване на водните растения, но трябва да внимавате да не съдържа токсични вещества, които да вредят на рибките. За грунд може да използвате сив речен пясък с големина на песъчинките 3-4 мм. Но практиката показва, че е най-добре върху пясъка да се застеле втори слой от дребен чакъл. Грундът задължително се промива няколко пъти, за да се отстранят от него органичните частици и глина. Дебелината на слоя не бива да е по-малка от 4-5 см и се поставя в задната част на дъното, като постепенно се смалява към предната част на аквариума. Добре е да знаете, че след две-три години грундът губи своите качества и цялото дъно трябва да се подмени. Ето защо можете да засадите водните растения в съдчета. Най-подходящи са съдовете от печена глина. В тях растителноста се развива много добре. Към декорацията можете да прибавите и по-едри камъни. Те трябва да са със заоблена форма, за да не се нараняват рибките. Подходящи за тази цел са камъните от потоци и реки. Не трябва да използвате варовикови, тъй като те причиняват втвърдяване на аквариумната вода. Истинска водна среда придават и разклонените корени, но много трудно можете да намерите стари, добре напоени и минерализирани корени. За разлика от обикновените, те не гният, не плесенясват и никога не се разпадат. Ако не успеете да намерите такъв корен, можете да си направите сами. За да не изплува на повърхноста, добре е да го изварите в солена вода. Така той ще се напои и въздухът от него ще излезе.

Аквариумът ви ще изглежда много добре, ако на гърба му залепите фототапет с пейзаж на речно или морско дъно.
След като сте привършили декорацията на аквариума, пристъпете към пълненето му с вода. Тя е жизненоважна среда за всички аквариумни обитатели. Но знайте, че трябва много да се внимава с водата. Тази от водопровода е годна за използване само след като сте се освободили от хлора и газовите мехурчета в нея. Те могат да навлязат през хрилете на рибките в кръвта им и да запушат кръвоносните им съдове. Затова такава вода трябва да се остави да престои поне 24 часа или да ври 10-15 минути, след което да се охлади. Най-подходяща е дъждовната и снежната вода, но тя поглъща всички нечистотии на въздуха и е добре да престои няколко дни, за да се утаят вредните вещества. Също можете да използвате и лед, но преди да го разтопите, е добре да го изплакнете с хладка вода. Колкото повече “старее” водата, толкова по-добро биологично равновесие се създава в нея. В такава бистра вода с лек жълтеникав оттенък, който се получава след известно време, рибките се чувстват много добре. 
За правилното функциониране на аквариума са небходими допълнителни технически средства като компресор за въздух, филтър за водата, нагревател, осветление, термометър. Всички тях ще намерите в зоомагазините. При покупката им е необходимо да ги съобразите с обема на аквариума и видовете рибки, които ще отглеждате.

Разнообразието от аквариумни рибки е голямо, затова по-долу предлагаме няколко обобщени съвета за поддържане на домашния аквариум:

1. При покупка на рибки се консултирайте за вида храна, който е подходящ за тях, защото правилното им хранене е жизненоважно за растежа им, особено при по-екзотичните видове.

2. Много от рибките живеят на териториален принцип. Пренаселеност в аквариума може да доведе до борба между тях, затова е препоръчително да спазвате принципа, че на една рибка са нужни около 3 литра вода.

3. Преди да пуснете нова рибка в аквариума, уверете се, че тя е съвместима с останалите. Това е важно, защото някои риби са месоядни, а други – тревопасни.

4. Една от основните причини за смъртта на домашните рибки е прехранването им. Избягвайте прекомерното даване на храна, защото неизядените остатъци и отпадъците, произведени от рибките, променят химичния състав на водата в аквариума.

5. Винаги покривайте вашия аквариум, защото някои рибки могат да скачат.

6. Въпреки че декорацията създава привлекателността на аквариума, нейното основно предназначение е да служи за скривалище на рибките. Колкото повече скривалища, толкова по-щастливи рибки.

7. Бъдете внимателни със светлината. Тя е важна за рибите, но твърде много светлина може да бъде пагубна за тях, защото стимулира растежа на аквариумните водорасли. Уверете се, че аквариумът ви не е изложен на светлина повече от 8-10 часа дневно.

8.  Никога не поставяйте вашия аквариум до прозореца, тъй като твърде много излагане на слънчева светлина може да доведе и до чувствителни температурни промени.

9. При почистване на аквариума никога не премахвайте напълно старата вода и не измивайте декорацията, защото така ще премахнете естествените бактериални образувания, които са от полза  за вашите риби. Запазете 1/5 част от водата и я допълнете с нова.

10. При смяна на водата внимавайте да не подложите рибките си на температурен шок. Съобразете температурата на старата вода с тази на новата.

МАЛКО ИСТОРИЯДумата “аквариум” произлиза от латинската дума “Pisces” - рибници, което значи изкуствен водоем, в който се отглеждат и развъждат водни растения и животни. Още преди нашата ера прадедите ни са отглеждали рибки. Техните аквариуми са били от камък и нямали водни растения. През 13-и век Китай става известен с отглеждането на аквариумни риби. Там изработвали своите аквариуми от порцелан с много орнаменти и цветни изображения. Именно древните китайци започнали размножаването на златната рибка в изкуствени водоеми – вид каракуда, наречена цзиюй. Те изменили формата и окраската на рибката, като създали нови породи. Европейците се запознали с китайските творения едва през 17-и век. Един от първите акваристи бил Апулей. Той е известен не само като любител, но и като изследовател на водни животни. От него разбираме, че в онези времена са се занимавали с изучаване на рибите и много гръцки учени. Един от тях е Аристотел, който е описал 116 вида риби. През 18-и век, когато бил открит кислородът, Лавоазие доказал, че всички водни растения и животни зависят едни от други чрез взаимния обмен на въглероден двуокис и кислород. Дотогава в аквариумите липсвали водни растения и се налагало смяна на водата всеки ден. През 1841 година бил направен първият аквариум с водни растения, а благодарение на корабоплаването се появили и първите тропически риби.  Днес акваристиката е едно от най-приятните хобита. 

6100 | 29 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате