Котките днес

02 фев 2013
Снимка: foter.com

Котките винаги са били едни от най-популярните домашни любимци, неразделни членове на семейството и източник на гордост за своите стопани. Според хората, които ги развъждат професионално, има мода даже сред предпочитаните породи на тези пухкави чаровници. Те твърдят, че допреди няколко години най-популярни са били породи като сиамска, персийска, ангорска. А днес все повече се търсят представители на по-нови, а понякога и неособено познати сред любителите породи.

 

 

Сфинкс (Sphynx)

Сфинкс
Това е интересна и необикновена порода, която печели все повече привърженици. Тя се счита за хипоалергенна и е предпочитана от хората с алергии към козина. Но непоносимостта към котки е разтегливо понятие, тя може да се прояви и спрямо частици от кожата на животното, затова „голият“ сфинкс също може да предизвика неприятности със здравето. За да не се наложи впоследствие да се разделите с животното, което вече сте обикнали, проверете това отрано.

Донски сфинкс
Сфинксът е много дружелюбен, на практика лишен от агресия, много нежен, общителен и весел. Обикновено си харесва един човек за стопанин и силно се привързва към него. Той е топлолюбив и обожава водните процедури. Ако сте от хората, които често отсъстват от дома или не можете да отделяте достатъчно време за животното, по-добре не си взимайте котка от тази порода. Сфинксът силно страда от липсата на общуване и обича да взима участие във всичко, което върши стопанинът му. Той по-често от другите породи е подложен на здравословни проблеми, затова изисква по-големи грижи.

Мейн Кун (Maine Coon)


Основните особености на т.нар. „енотова котка“ (поради приликата ѝ с енот – на англ. coon) са огромният размер и елегантната пухкава опашка. Тя може да достигне тегло от 13-14 кг за женски екземпляр и 15-16 кг за мъжки. Козината е водонепроницаема и е приспособена за живот на студа.
Това е много добродушна котка, уравновесена и общителна. Добре се разбира с другите животни и обича децата. Има приятен, мелодичен глас, лесно се приспособява към живот в апартамент, но за да се чувства комфортно, има нужда от разходки. Къщата с двор е идеалното място за една мейн кун. Счита се, че тази порода е непретенциозна откъм грижи и поддръжка и се радва на крепко здраве.

 

Британска късокосместа котка (British shorthair) и шотландска клепоуха котка (Scottish fold)

Британска късокосместа

Никой не може да остане равнодушен пред британските „плюшени мечета“. Малките пухкави котенца се превръщат в мускулести, масивни котки с кръгла глава и изразителни очи, които придават особено очарование на тази порода. Те са непретенциозни, активни и весели, рядко проявяват агресия и бързо се привързват към децата.

Скотиш фолд

Клепоухите скотиш фолд са тяхна разновидност и са толкова симпатични, че често надминават по популярност класическите британски котки. Прегънатите напред уши придават на породата трогателен и забавен вид, затова е трудно да се устои на такова котенце. Подобно на британските, те също се славят със завиден апетит, крепко здраве и добра приспособимост към живота в апартамент.                                                                                                                  

Екзот (Exotic shorthair)

Екзот
Тези забавни котки са доста своенравни и особени. Получена в резултат на кръстоска между американските късокосмести и персийските котки, породата бързо придобива популярност. Те наподобяват персийските, но козината им не е така дълга, не линее така силно и е по-лесна за поддържане. Приплеснатата муцунка, умните очи и кръглите бузки будят възторг у възрастни и деца. Екзотите са игриви и любознателни, добродушни, никога не досаждат на стопаните си – те са си напълно самодостатъчни.

Абисинска (Abyssinian)

Абисинска

Тази порода е с характерната изваяна форма на египетска статуетка. Имат дълга шия, а големите уши, стърчащи нагоре, са тяхна отличителна особеност. Козината е много къса, с красив копринен блясък и особено приятна на допир. Абисинките са много активни, обичат движението, привързват се силно към стопанина си. Поддават се на дресировка и могат да бъдат научени да носят предмети по команда. Подобно на сфинксовете обичат много вниманието, без него страдат и боледуват.

Корниш рекс (Cornish rex)

Корниш рекс
Специалистите твърдят, че козината на този вид котки не предизвиква алергия. Това, както и фактът, че са много умни, ги прави толкова предпочитани днес. Това стройно, изящно животно напомня на куче-гонче. Лесно се поддава на дресировка, наблюдателно е и общително. Сравняват корниш рексовете с умните кучета, защото са много интелигентни.

Регдол (Ragdoll)

 

Регдол
Регдолът е истинска домашна котка – спокойна, ленива и гальовна. Козината е много красива и пухкава, не пада, което е голямо удобство за стопаните. Тя има удивителната способност да се отпуска напълно в ръцете на човек, което ѝ носи прозвището „парцалена кукла“. Недостатъкът ѝ се крие в повишената склонност към травми. Обикновено не издава болката си, затова към нея трябва да се отнасяте особено внимателно.

 

Снимки: shutterstock.com
foter.com
greenmama.ru

7675 | 02 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате